Industrijski mehaničar – novi smer u Mašinskoj školi

Mašinska škola u Nišu je jedna od malobrojnih u Srbiji koja se uhvatila ukoštac sa dualnim obrazovanjem, a u nastojanjima da obezbedi kvalitetnu radnu snagu partneri su joj nemačka organizacija GIZ, te sedam preduzeća i kompanija među kojima je najpoznatiji „Džonson elektrik“.

 Prvi put ove godine škola će upisati učenike na trogodišnju nastavu za zanimanje industrijski mehaničar, za koje je od Nemaca već dobila opremu vrednu 5.000 evra, te edukaciju da bi učenici – pored kvalitetne nastave – imali i adekvatnu praksu.

„Sa manjim brojem zainteresovanih učenika se suočavaju i popularne škole… Deca ne vole zanat, iako je velika potražnja za školovanom i vrednom decom. Svi naši stipendisti imaju velike šanse da dobijaju posao i, što je najvažnije, dobijaju dobru osnovu da nastave usavršavanje – kaže direktor Vesna Ristić, i dodaje da je cilj dualnog obrazovanja privlačenje dobrih učenika, a ne onih koji „nisu imali šta drugo da upišu“.

Pored kompanije „Džonson elektrik“, đaci iz Mašinske škole praksu obavljaju i u niškim preduzećima „Elektroerozija“, „Mat-ing“, „NS radijatori“, „Tehnos profi“ i „Janikomerc“.

„Svi oni rado prihvataju da obučavaju učenike, pa praksa nije samo formalnost. Majstori koji poznaju posao su pri kraju radnog veka i potrbni su im novi, na kojima će počivati proizvodnja – zaključuje direktor obrazovne ustanove koja je otvorena još daleke 1923. i prvobitno je školovala kadrove za železnicu.

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici 29. Internacionalnih horskih svečanosti

Internacionalne horske svečanosti prvi put su održane 1966. godine. Manifestacija traje četiri dana i održava …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.