ponedeljak , 2 avgusta 2021

IN MEMORIAM – poslednji čas profesora Puše

Profesor Nebojša Mitrović – Puša, akademski vajar i slikar, preminuo je jutros nakon teške bolesti u 66 godini.

Rođen je 23. aprila 1953. godine u Vlasotincu gde je i završio gimnaziju. Višu pedagošku školu i Akademiju umetnosti završio je u Novom Sadu. U svom radu koristi različite tehnike – ulje na platnu, akvarele, pastele. U vajarstvu koristi glinu, gips i bronzu. Bavi se i dizajnom u raznim materijalima. Imao je četiri samostalne izložbe u Vlasotincu i Leskovcu i 38 grupnih izložbi na raznim slikarskim kolonijama u Srbiji i Crnoj Gori. Radio je spomen obeležja kao i portrete narodnih heroja. Višegodišnji je profesor u Gimnaziji u Vlasotincu i u osnovnim školama „8. oktobar“ u Vlasotincu i „Braća Milenković“ u Šišavi.

Prošle godine, 20. aprila, na dan njegovog rođendana, Kulturni centar Vlasotince je priredio petu samostalnu izložbu Nebojše Mitrovića Puše. Ovom prilikom prof. Luka Krstić je rekao:

“U Pušinim slikama utkana je energija koju publika oseti dok posmatra slike. Puša ume da prepozna, da odabere i prenese na platno ono što nosi u sebi. Njegove slike ne predstavljaju prošlost, ne predstavljaju budućnost, one predstavljaju večnost“.

Njegovoj zvaničnoj biografiji treba dodati, i to krupnim slovima, da je bio omiljeni profesor mnogim generacijama. Uspevao je da deci kojoj su skoro nedostupne poznate galerije i vrhunske izložbe usadi ljubav prema umetnosti. Nikada nije bio strog, više je bio drug sa svojim učenicima, ali je bio zahtevan profesor.

 

Takođe pročitajte

KALIOPI – “Život bez muzike je kao prazan kofer ljubavi”

 Nakon godinu i po dana koje smo proveli u izolaciji na globalnom nivou, muzičari se …

2 komentari

  1. Jedan od najboljih profesora i veliki umetnik! Pocivaj u miru dragi profesore!

  2. Zbogom dragi moj Pušice, dok sam živa sećaću se divnih, nezaboravnih trenutaka provedenih sa tobom i celim našim društvom… Tvojoj beskrajnoj spontanoj duhovitosti diviće se generacije… Neka ti je večna slava i hvala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.