subota , 2 jula 2022

IN MEMORIAM – poslednji čas profesora Puše

Profesor Nebojša Mitrović – Puša, akademski vajar i slikar, preminuo je jutros nakon teške bolesti u 66 godini.

Rođen je 23. aprila 1953. godine u Vlasotincu gde je i završio gimnaziju. Višu pedagošku školu i Akademiju umetnosti završio je u Novom Sadu. U svom radu koristi različite tehnike – ulje na platnu, akvarele, pastele. U vajarstvu koristi glinu, gips i bronzu. Bavi se i dizajnom u raznim materijalima. Imao je četiri samostalne izložbe u Vlasotincu i Leskovcu i 38 grupnih izložbi na raznim slikarskim kolonijama u Srbiji i Crnoj Gori. Radio je spomen obeležja kao i portrete narodnih heroja. Višegodišnji je profesor u Gimnaziji u Vlasotincu i u osnovnim školama „8. oktobar“ u Vlasotincu i „Braća Milenković“ u Šišavi.

Prošle godine, 20. aprila, na dan njegovog rođendana, Kulturni centar Vlasotince je priredio petu samostalnu izložbu Nebojše Mitrovića Puše. Ovom prilikom prof. Luka Krstić je rekao:

“U Pušinim slikama utkana je energija koju publika oseti dok posmatra slike. Puša ume da prepozna, da odabere i prenese na platno ono što nosi u sebi. Njegove slike ne predstavljaju prošlost, ne predstavljaju budućnost, one predstavljaju večnost“.

Njegovoj zvaničnoj biografiji treba dodati, i to krupnim slovima, da je bio omiljeni profesor mnogim generacijama. Uspevao je da deci kojoj su skoro nedostupne poznate galerije i vrhunske izložbe usadi ljubav prema umetnosti. Nikada nije bio strog, više je bio drug sa svojim učenicima, ali je bio zahtevan profesor.

 

Takođe pročitajte

Vranje je dobilo ulicu Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost …

2 komentari

  1. Jedan od najboljih profesora i veliki umetnik! Pocivaj u miru dragi profesore!

  2. Zbogom dragi moj Pušice, dok sam živa sećaću se divnih, nezaboravnih trenutaka provedenih sa tobom i celim našim društvom… Tvojoj beskrajnoj spontanoj duhovitosti diviće se generacije… Neka ti je večna slava i hvala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.