IN MEMORIAM – Odlazak doajena ginekologije i akušerstva

Primarijus ginekologije i akušerstva Tomislav Stojičić (1934-2019) preminuo je sinoć u leskovačkoj Opštoj bolnici nakon teške bolesti. Sahrana je 7.januara u 12 časova na Svetoilijskom groblju u Leskovcu.

Saradnici će ga pamtiti kao „izuzetnog stručnjaka i dobrog čoveka gospodskog držanja“ a njegova deca sin Milan i ćerka Jelena su takođe lekari.

Rođen je  u Velesu. aMedicinski fakultet je završio 1963. godine u Beogradu. Od 1967. godine počinje specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva. Ogroman deo specijalizacije obavlja kod prim. dr Oskara Kiša, koji je bio nesebičan učitelj, pedagog, vrsni operator i akušer. Sticao je znanje iz operativne hirurgije od prim. dr V. Teokarevića, dr D. Gavrilovića i prim. dr M. Pavlovića. Završetak specijalizacije u trajanju od šest meseci obavio je u GAK-u „Narodni front“ kod prof. dr Dragomira Mladenovića.

Po završetku šestomesečnog kursa iz eksfolijativne citologije. 1965. godine u Onkološkom dispanzeru dolazi dr Tomislav Stojičić, ujedno i prvi stalni lekar dispanzera. Specijalistički isit položio je 27. maja 1971. godine. Kao specijalista nastavio je da rad u Ginekološko-akušerskom odeljenju leskovačke bolnice baveći se operativnim zahvatima iz najvišeg domena ginekološke hirurgije: Wertheim-Meigs, vulvektometrije, poremećene statike genitalnih organa i dr.

Bio je šef odseka i načelnik Odeljenja ginekologije i načelnik Ginekološko-akušerske službe od 1984-85. Ponovo postaje načelnik službe od 28. novembra 1990. godine rešenjem broj 3247/328 i na toj dužnosti ostaje do penzionisanja 1999. godine. Veliki broj lekara na specijalizaciji obrazovao je iz ginekološke hirurgije.

Obučavao je i druge specijalizante koji su u programu imali staž na ginekološkom odeljenju. Na klinikama u Nišu i Beogradu bili su zapaženi lekari na specijalizaciji po velikom broju operativnih zahvata i dobroj hirurškoj školi. Mentor iz ginekologije i akušerstva na fakultetima u Nišu i Beogradu. Prim. dr Tomislav Stojičić je objavio preko 40 stručnih radova.

U tri mandatna perioda bio je član predsedništva Podružnice SLD i predsednik u periodu od 1992. do 1996. godine: Bio je član komisije za dodelu zvanja primarijus i član uredništva časopisa Podružnice „Apollinem Medicum et Aesculapium“. U više mandata je bio član Predsedništva GAS Srbskog lekarskog društva, predsedništva Sekcije za sterilitet i fertilitet, kao i sekcije za citologiju. Jedan od inicijatora i član Upravnog odbora naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije. Organizator je Drugog sastanka serkcije ginekologa i akušera Republike Srbije i Republike Makedonije. Za dorinos u radu ipodružnice i GAS dobitnik je više priznanja: diploma (1973 i 1993), plaketa (1986), povelja (1989), Povelja udruženja ginekologa i opstetičara Jugoslavije (1977), povelja SLD povodom 50 godina od osnivanja Podružnice u Leskovcu, medalje „dr Nikola Hadži-Nikolić“ (1998). Ginekološko-akušersko odeljenje dobilo je po drugi put medalju „dr Nikola Hadži-Nikolić“ 1995. godine.

Takođe pročitajte

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DNA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.