In memoriam

IN MEMORIAM – Ljubiša Colić DŽUNE, gromada dobrote i humanosti

Rekorder po dobrovoljnom davanju krvi, instruktor Crvenog krsta, a pre svega veliki humanitarac Ljubiša Colić(75), zvani Džune iz Vlasotinca preminuo je nažalost danas od posledica korona virusa.

Ljubiša je za života organizovao više od 120 akcija dobrovoljnog davalaštva i sam je u prethodne tri decenije 123 puta dao krv, što ga čini rekorderom u Srbiji, te će i po tome ostati upamćen.

Prvi put je to učinio 18. maja 1985. godine. Bilo je to u Beogradu u društvu navijača „Crvene Zvezde“, a prestalo je kada je napunio 65 godina života što je gornja granica da bi neko mogao da bude dobrovoljni davalac.

Podsetimo se na neke od izjava koje je davao jednom prilikom za naš magazin.

Ranije nisam uopšte razmišljao koliki značaj ima dobrovoljno davalaštvo krvi, ali se sve promenilo kada sam to prvi put učinio. Za zdrave ljude to je praktično ništa, a samo jedna jedinica krvi bolesnom čoveku je sve. Ko zna koliko je života spasila baš moja krv i koliko se novih života rodilo zahvaljujući tome što se neki život nije ugasio – pričao jeDžune.

 

Brojne plakete i značke u znak priznanja za dobrovoljno davanje krvi i izraženu plementitost, a tu su i diplome za omasovljenje i negovanje dobrovoljnog davalaštva stizale su ne samo iz rodnog Vlasotinca već i iz drugih gradova, najviše iz niškog Zavoda za transfuziju sa kojim je Ljubiša uglavnom sarađivao.

 

“Vodio sam akcije, davao sam krv, lepio sam plakate, nosio sam davaocima značke za njihova jubilarna davanja, priznanja i sve što treba. Nije mi bilo teško. Sve sam to radio bez ikakve nadoknade. Nagrada mi je bio osećaj ispunjenosti mog srca i duše jer sam radio, verujem, jedan od najplemenitijih poziva koji čovek može da ima – objašnjavao nam je nekada naš sagovornik i ističe da je samo u jednoj od njegovih akcija prikupljeno čak 145 jedinica krvi.

Sahrana Ljubiše Colića je danas u 12 časova na Vlasotinačkom groblju.

Takođe pročitajte

Metalna konstrukcija u obliku srca i na Gradskom trgu u Vlasotincu

Vlasotinčani mogu da u ovoj konstrukciji odlažu plastične čepove sa pet-ambalaža, čijom će se daljom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.