Ima jedna krčma u planini…

Da je neko Stamenu Šarkoviću pre 50 godina rekao da će u Donjem Dušniku umreti život najverovatnije bi ga momentalno izbacio iz kafane i to iz dva razloga. Prvi, kafana „Kod kubadžije“ bila je njegova a drugi razlog je taj što je tada bilo nemoguće zamisliti da pitoma Zaplanjska kotlina ostane bez ljudi…

Ako je verovati popisu iz 2011.godine u Donjem Dušniku živi 516 stanovnika a da je ovaj podatak zreo za ažuriranje jasno svakom ko prođe ovim mestom. Selo nije a nije ni varošica. Nekada je radila fabrika „Elid“ koja je sada samo svedočanstvo više da se nekada ovde živelo i radilo, i hotel „Trem“ koji je pretvoren u starački dom što odgovara duhu populacione politike.

Pored puta koji je nekada povezivao Zaplanje sa Vlasinom i Pirotom o životu svedoče i napuštene zanatske radnje svih profila, bilo ih je kažu čak 43. Neko pametan bi ih pretvorio u neku vrstu muzejske postavke jer vunovlačara, kovača, saračlija više nema a ako ćemo pošteno nema ni stoke…

„Dok mogu da stojim na nogama neću da zatvorim kafanu iako me je bolest ozbiljno načela. Sramota je da ljudi nemaju gde barem kafu da popiju. Nekada smo bili centar čitavog kraja, imali smo i banku i pekaru i sve što je potrebno za život. Sada je tako kako je. Nema ljudi, svrati tek poneko ali iz poštovanja prema mom ocu Stamenu neću je zatvarati, priseća se vlasnik kafane „Kod kubadžije“ Ivan Šarković (60) koji uspomenu na osnivača nekada veoma popularnog ugostiteljskog objekta čuva na svakom koraku. Da se razumemo, njemu reklama ne treba ali ovu kafanu vredi posetiti ako su vam dosadili fensi etno ambijenti koji svi liče jedni na druge.

Ova kafana ima istoriju, ima svoju priču, mnogo priča koje su ispričane na klimavim stolovima, i one simpatične kockaste stolnjake koji stvarno pamte „dobra, stara vremena“.

Na zidu, jedne pored druge dve fotografije, partizan i Sveti Nikola. Nije ni po fengšuiju a kamoli po veri i ideologiji ali Ivan ne misli tako.

„Partizan na slici je moj otac koji je tokom Drugog svetskog rata tri puta uspeo da izbegne streljanje i verujem da ga je spasio naš kućni svetac, Sveti Nikola. Kome smeta što su zajedno ne mora da gleda u taj zid ali svako treba da zna da te u kafani niko ne pita ko si i šta si, veli Ivan.

 

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.