IKARIJA – ostrvo čiji stanovnici dugovečnost duguju medu

Ikarija, lokalno Nikarija, je grčko ostrvo u istočnim Egejima, a nalazi se 19 km od poznatog grčkog ostrva Samos. Razlog zbog čega se ovo ostrvo smatra sve zanimljivijim jeste dobro poznata dugovečnost njegovih stanovnika. Ikarija je jedna od samo 5 svetskih „plavih zona“, tj. područja izuzetne dugovečnosti i zdravlja.

Na ovom ostrvu možete uživati u zelenim padinama, malim jezerima i vodopadima, svežim vodenim lagunama, vrelim mineralnim izvorima, diviti se borovim i hrastovim šumama, kanjonima, klisurama, pećinama, ali možete i konzumirati specifičan lokalni med, za koga stanovnici ostrva tvrde da je tajna njihove dugovečnosti.

Pčelar Andoni Karimalis navodi da skoro svi stanovnici ovog malog ostrva gotovo redovno konzumiraju med i da je takva kultura ishrane u većini porodica na ostrvu prisutna kroz generacije.

Ija Joana, 109-godišnja gospođa koja i dalje radi za svojom mašinom za šivenje, slaže se da u lokalnom medu ima nešto posebno, te da ga i ona, kao i njen komšija 87-godišnji pčelar Jorgos Stenos, konzumira svaki dan.

Sa druge strane, neka naučna istraživanja su zaista pokazala da stanovnici ostrva zaista imaju duži životni vek od stanovnika drugih krajeva Grčke, a jedna studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Atini je pokazala da Ikarci imaju dvosturko veće šanse od Amerikanaca da dožive 90 godina.

Vekovima su ljudi cenili med zbog njegovih lekovitih svojstava, a u Ikariji, ostrvu poznatom i u davnim vremenima kao „lekovito ostrvo“, med se razlikuje od onog koji se nalazi na većini polica supermarketa. Pre svega, na ostrvu ne postoji industrijska poljoprivreda, a priroda je neverovatno čista i nezagađena. Kao rezultat toga pčelari na ostrvu dolaze do meda oslobođenog od neželjenih hemikalija i pesticida, a ne postoji ni praksa filtracije, dekristalizacije (pregrevanja) meda, itd. Praktično, med neizmenjen dolazi iz košnice na trpeze Ikaraca.

Dejvid i njegova supruga Robin, američki iseljenici koji su se pre desetak godina preselili na ostrvo Ikarija u potrazi za jednostavnijim i mirnijim životom, počeli su da šire reč o ovom medu. Zbog velikog interesovanja prijatelja iz domovine, upoznali su pčelara Andonija sa distributerom u Sjedinjenim Američkim Državama, i od tada priča o medu sa ovog ostrva više nije dobro čuvana tajna ostrvljana.

Priredio: Milan S. Matejić (izvor: CBS news)

Takođe pročitajte

U Grčku sada možete otputovati avionom i autom, ali i liftom

Voleli biste da saznate više o Staroj Grčkoj, ali niste ljubitelj gabaritnih i suvoparnih istorijskih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.