Igrica Pokemon Go postala planetarni hit

Korišćenjem Google mape i GPS na telefonu korisnik šeta gradom do određene lokacije kako bi obavio zadatke u igrici. Kada stigne na lokaciju ima mogućnost borbe, gde je upotrebljena metoda lokacijske proširene stvarnosti koju sam koristio pre tri godine za prikaz Sahat kule u Tvrđavi,  uvodi nas u poluvirtuelni svet popularne igrice doktorant Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Petar Pejić.

petar pejic prosirena stvarnost nisPejić se istraživanjima na temu proširene stvarnosti bavi već sedam godina i to kroz naučne radove. Njegova istraživanja prepoznao i Google čiji je saradnik a nakon neinvazivne prezenetacije istorijskih objekata bio je pozvan i na dodelu Nobelove nagrade kao gost.

„Sve sto sam ja radio je vezano bilo za izradu aplikacija koje su posvećene prikazu arhitektonskih objekata ili prostora. Komercijalna primena proširene stvarnosti, aplikacija „52 vikenda u Srbiji“ dostupna na Google play prodavnici kreirana za promociju turistickih lokacija za potrebe Ministrastva turizma i Turističke organizacije Srbije, kaže Pejić i dodaje da Pokemoni GO ima samo jedan delić kome se koristi proširena stvarnost ali je definitivno najpoznatija aplikacija/igrica na globalnom nivou u kojoj je primenjena metoda proširene stvarnosti.prosirena stvarnost sahat kula

„U pozadini celokupne igrice leži ogroman rad i pronašao sam da je nju radio isti tim ljudi koji je kreirao Google maps, Google earth i Ingres video igricu za koju je Google imao velike planove ali nije imao pozadinsku priču kao kod Pokemona. Oni koriste ovde proširenu stvarnost za prikaz 3D modela čudovista iz igrice. Pokemon Go je android i iOS igrica koja predstavlja nadogradnju i evoluciju Googlove igrice Ingres. Pokemon Go koristi vec kreirane lokacije iz igrice ingres i donosi dodatne mogucnosti igranja u prosirenj stvarnosti, pojašnjava Pejić.

pokemon igricaIgrica nije dostupna za srpsko tržište ali se može instalirati „zaobilaznim“ putem. Ako su roditelji do sada zamerili deci neaktivnost zbog igrica ovde to neće biti u prilici jer je suština igre upravo u kretanju.

Inače, Pokemoni su se prvi put pojavili kao video igrica za Nitendo 1995. Kasnije su od igrice napravili priču koja obuhvata: crtaće, stripove, igračke, društvene igre…

 

Takođe pročitajte

VEČERAS u Salonu 77 – „Mikrokosmos“ Teodore Vojinović

U utorak 14. maja u 19 sati, u Salonu 77 biće otvorena izložba skulptura i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.