Igor Lazić – koncert na horni za muzičke sladokusce

U Svečanoj Sali grada Leskovca večeras će od 20 časova,  u okviru Serijala koncerata 2017. godini, biti održan koncert horniste Igora Lazića, profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Ovo je, verovatno prvi solistički koncert u Leskovcu nekog izvođača na horni, instrumentu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim i koji je, pre svega, orkestarski instrument. Rog ili hornu u svojim muzičkim kompozicijama često su koristili Mocart, Bah, Hendl, Gustav Maler, Kamij Sen-Sans, Pulenk, Rihard Štraus i drugi. Postoji obiman repertoar kamerne muzike pisan za ovaj instrument.

 Igor Lazić je rođen u Beogradu. Hornu je počeo da svira sa deset godina u klasi prof. Zorana Mrđenovića. Studirao je u klasi prof. Stjepana Rabuzina na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Studije nastavlja na Visokoj školi za muziku u Trosingenu (Nemačka) u klasi profesora Francis Orvala, gde zavšava najviši nivo studija (solistiše ausbildung). Doktorirao je iz oblasti kamerne muzike sa temom „Tembrovska raznolikost horne u kamernom ansamblu sa drvenim duvačkim instrumentima“.

Od 2001.godine do 2011. godineje bio solo hornistaBeogradske filharmonije i u tom periodu je sarađivao sa svetski poznatim imenima kao što su Zubin Mehta, sir Nevil Mariner, Karl Anton Rihenbaher, Najdžel Kenedi, Sara Čang, Maksim Vangerov, Hansjorg Šelenberger, Milan Turković, Štefan Dor, Pol Mejer, Radovan Vlatković, Herman Bauman, RadekBaborakidrugi. Docent je na katedri za kamernu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na kojoj radi od decembra 2003. godine.

Igora Lazića će na klaviru pratiti Miloš Veljković dok će specijalni gost koncerta biti flautistkinja Jovana Lazić.

Organizator koncerta je Leskovački kulturni centar.

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.