I Festival stripa na Nišvillu

Festival stripa – Striporama u organizaciji Striparnice Južni Darkvud i Nišvil džez festivala i uz podršku izdavačke kuće Veseli četvrtak, Francuskog instituta u Srbiji i Deli centra održaće se tokom trajanja muzičkog festivala koji večeras počinje u Nišu.

Festival ima cilj da slavi strip umetnost i pop kulturu pre svega kroz upoznavanje sa zvezdama domaćeg i inostranog stripa i ilustracije i predstavlja izdavačke poduhvate u ovoj oblasti. Tokom četiri dana festivala biće održani brojne tribine, promocije novih izdanja, javni intervjui, crtanje posveta, berza stripa i akcionih figura kao i škola stripa za najmlađe posetioce.

Posebno treba istaći izložbu Milana Jovanovića, crtača koji je ostvario veliku karijeru u Francuskoj i čije radove će publika moći da vidi u Salonu 77, a ovom prilikom će promovisati i srpsko izdanje svog serijala „Ars Magna”. Pred posetiocima je i izložba omiljenog ilustratora dečjih knjiga, ali i romana i priča fantastike Boba Živkovića u Deli centru, dok će prodajna izložba akcionih figurica biti na Niškoj tvrđavi. Izložba nove izdavačke kuće Imagine Incredible prezentovaće njihove serijale na kojima rade domaći autori koji su planirani za objavljivanje na digitalnim platformama i namenjeni kompletnom globalnom tržištu.

Pored već pomenutih, gosti Striporame biće proslavljeni strip autori, ilustratori i urednici kao što su Luiđi Pikato, čuven po svom radu na serijalima Dilan Dog i Magični Vetar za izdavača Serđo Boneli editore, zatim Dražen Kovačević, još jedan veliki autor koji je izgradio ime na francuskoj strip sceni i čiji je strip „Valkira” posle Francuske objavljen i u Srbiji, Stevan Subić koji se ostvario kao strip crtač u Francuskoj (Delcourt) ali i u Italiji (Serđo Boneli Editore), Jelena Đorđević koja je radila za strane izdavače kao što su američki IDW publishing i nemački Plem Plem Productions i Velibor Stanojević – Well Bee, saradnik Epicenter comics iz SAD. Ovi crtači su uradili i specijalne postere i ilustracije ovim povodom, inspirisani motivima i spomenicima vezanim za Niš.

Promocije svojih stripova imaće i Pavle Zelić, scenarista serijala „Družina Dardaneli” čiji je novi nastavak „Zločin na Svetskoj izložbi” nedavno objavljen i Marko Stojanović poznat kao scenarista epopeje „Vekovnici” i mnogih drugih stripova objavljenih u zemlji i inostranstvu, a biće prisutni i urednici nekih od najznačajnijih domaćih izdavačkih kuća – Dušan Mladenović iz Veselog četvrtka, Milan Jovanović iz Darkwood-a, Igor Marković iz System comics-a i Mišo Živanov i Nikola Tadein u ime Imagine Incredibl

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.