„Hrana se jede, ne baca se!“

Niški srednjoškolci imali su prilike da se u prostorijama EU info kutka, upoznaju sa problemima koji nastaju usled neracionalne potrošnje i bacanja hrane, na globalnom i lokalnom nivou. Kroz zanimljivo i interaktivno izlaganje predavača učenici su se upoznali sa negativnim posledicama bacanja hrane, ali i sa mogućnostima za rešavanje ovog problema i praktičnim savetima koji se odnose na štednju i bacanje hrane.

hrana se ne baca euPredavanje „Hrana se jede, ne baca se!“ organizovali su EU info kutak Niš i Centar za unapređenje životne sredine u okviru kampanje „Evropa za zelenu Srbiju“, kako bi se ukazalo na taj rastući problem koji ima i ekološke posledice, jer se procenjuje da više od 30 odsto hrane proizvedene u svetu završi na deponijama. Učenicima su se obratili Ivana Jovčić iz Centra za unapređenje životne sredine i menadžerka EU info kutka Niš Danijela Vučić. One su istakle važnost i značaj donošenja zakona o zabrani bacanja hrane kao što je to odnedavno praksa u Francuskoj i Italiji. U okviru predavanja promovisana je i akcija „Kuke dobrote“  – ostavljanja hrane i odeće na javnim mestima, o kojoj je govorila Sanja Zrnić. Ova akcija počela je u Beogradu početkom godine i veoma brzo je naišla na pozitivan odjek građana, i tako zaživela u mnogim gradovima širom Srbije. 

Nakon predavanja učenicima je prikazan i dokumentarni film SAMO TI JEDI: PRIČA O BACANJU HRANE kanadskog režisera Granta Boldvina koji se bavi pojavom prekomernog bacanja hrane, farmerima, prodavcima, organizacijama i pojedincima koji menjaju trend bespotrebnog odbacivanja hrane.

Nakon filma deca i predavači su u opuštenoj atmosferi diskutovali o najaktuelnijim problemima u Srbiji i mogućnostima za njihovo rešavanje i promovisanje zaštite životne sredine u ovoj oblasti. Deci su podeljene i publikacije na temu zaštite životne sredine koje je ove godine pripremio i štampao Eu info centar: „Hrana se jede, ne baca se!“, „Životna sredina: kako da je sačuvamo?“, „Za energetski efikasno nikada nije kasno: da nas klima ne rasklima“ i „Evropska nedelja mobilnosti 2016: Pametna mobilnost. Snažna privreda.“

Osim u Nišu, isto predavanje održano je u Beogradu 12. septembra 2016. a u Novom Sadu će se održati 14. oktobra 2016, u organizaciji EU info kutaka i Centra za unapređenje životne sredine.

Takođe pročitajte

Nova era zdrave ishrane: U Walter stigli Vege ćevapi!

Zdravlje, inovacija i ukus spajaju se u najnovijem gastronomskom podvigu kompanije Walter. U vremenu kada …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.