petak , 27 januara 2023

Hrana koja će ojačati vaš imuni sistem

Ne brinite: nije sva hrana koja će ojačati vaš imuni sistem – povrće. Plus, ukus joj je bolji, a bolja je i opcija za zaštitu zdravlja, nego suplementi.

Osim maski, suplementi koji će ojačati vaš imuni sistem su jedna od najtraženijih stvari u apotekama ovih dana. Ali možda će biti bolje da jedete hranu koja će ojačati vaš imuni sistem, umesto da koristite suplemente. To je zato što su nutrijenti iz hrane najmoćniji i dodatno sadrže mnoge ne toliko relevantne, ali dobre nutrijente koji će ojačati vaš imuni sistem, a kojih nema u većini suplemenata.

Evo liste neke hrane koja će ojačati vaš imuni sistem.
1. Paprika babura
Nisu pomorandže jedina hrana koja će ojačati vaš imuni sistem, a da sadrže vitamin C, nadaleko poznat kao dobar za čuvanje od infekcija. Paprike babure su takođe nosioci, pa čak sadrže i duplo više vitamina C nego citrusi, što će ojačati vaš imuni sistem.
2. Piletina
Namirnice životinjskog porekla koje sadrže cink, poput piletine, bolje se apsorbuju nego biljne, poput mahunarki. Za žene je dovoljno 8mg, a za muškarce 11mg cinka. Oko 85 grama piletine može da obezbedi oko 2.4mg cinka, a piletina kao hrana koja će ojačati vaš imuni sistem bi bilo dobro da bude bez kože, da meso bude tanko, a masnoća odstranjena.
3. Pečurke
Vaš imuni sistem najbolje funkcioniše kada ima dovoljno glutationa koji štiti i pomaže ćelijama u imunološkom sistemu. Ovaj moćni antioksidans proizvodi vaše telo, ali s godinama, njegov nivo može pasti. Hrana koja će ojačati vaš imuni sistem i obezbediti ovaj antioksidans jesu upravo pečurke.
4. Spanać
Spanać je na listi hrane koja će ojačati vaš imuni sistem ne samo zato što je bogat vitaminom C, već je i pun antioksidanasa koji povećavaju sposobnost imunog sistema za borbu protiv infekcija. Ali pazite da spanać ne prekuvate, jer se hranjive materije i vitamini lako uništavaju od vrućine.
5. Papaja
Verovatno i ne jedete mnogo papaje, ali možda možete da počnete. Papaja ima 157 odsto dnevne preporuke unosa vitamina C, i kao takva je hrana koja će ojačati vaš imuni sistem. Papaje takođe sadrže i enzim pogodan za varenje koji ima i anti-upalne efekte, a uz to i folat, B vitamine i vitamin A. Papaja je i idealni sastojak raznih slatkiša, čime se kombinuje lepo i korisno.
6. Jogurt
Ne samo da je dobar za varenje, jogurt i umanjuje ozbiljnost prehlade i gripa. Istraživanja su pokazala da probiotici u fermentisanoj hrani pomažu da imate jači imuni sistem. Takođe, jogurt sadrži i cink, vitamin A, kalcijum, kalijum i ugljene hidrate da pomognu telu da se oporavi.

 

Autor: Ku Bi Kim

Takođe pročitajte

Spirulina: zelena supernamirnica

Spirulina je jedna od najnutritivnijih namirnica na čitavoj planeti. Jako male količine ove čudesne namirnice …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.