petak , april 26 2019
Početna / BIZNIS / “Housing 2017” – sve o stanovanju

“Housing 2017” – sve o stanovanju

Od 20. do 30. novembra u Nišu, u Paviljonu u Tvrđavi, održava se Druga međunarodna izložba savremenog stanovanja “Housing 2017”, u organizaciji niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta.Prva je održana 2015.godine a za protekle dve godine je u svetu, ali i kod nas, izgrađeno mnogo izuzetnih, inovativnih, neobičnih, inspirativnih stambenih objekata, a jedan delić te stambene baštine se može videti među izloženim radovima. 

Tema ovogodišnje izložbe je stanovanje u post-socijalističkim zemljama Evrope, i ono je posetiocima predstavljeno kroz 60 različitih stambenih objekata i projekata iz bivših evropskih socijalističkih zemalja, nastalih u periodu 2015-2017. Srbija, kao jedna od zemalja iz ove grupe, učestvuje u ovom delu Izložbe sa 20 radova. Takođe, deo Izložbe posvećuje pažnju stanovanju širom sveta i ovaj deo se publici predstavlja sa 40 stambenih objekata i projekata sa svih kontinenata, nastalih u prethodne dve godine. Svi selektovani radovi propraćeni su recenzijama, napisanim od strane članova Međunarodnog naučno-umetničkog odbora.

Projekti selektovani za ovu Izložbu ilustruju najnovije tendencije u stanovanju. Iako različiti, po tipu, obimu, izgledu ili primenjenim materijalima, prikazani projekti imaju mnoge zajedničke karakteristike. Neki od njih razvijaju nove modele stanovanja, u drugima je motiv orijentisanost ka interesima i potrebama stanara ili uvažavanje tehnoloških, socijalnih i ekoloških uslova, a u svima možemo videti konstantnu težnju ka višem i boljem kvalitetu stanovanja. Prikazane primere karakterišu inovacije u smislu organizacije stambenog prostora, varijacija i grupisanja stambenih jedinica, povezanosti unutrašnjeg i spoljnog prostora, artikulacije individualnosti stanara, integrisanja stambenog sadržaja sa drugim funkcijama itd. To su inovativni predlozi, atraktivna i funkcionalna rešenja koji nude stimulativne odgovore koji će, bez sumnje, uticati na koncept stambene arhitekture našeg veka.

Takođe pročitajte

Svetski dan džeza u organizaciji Nišvilla!

Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno, osmi put za redom obeležiti SVETSKI DAN …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.