Hor „Branko“ na Međunarodnom festivalu duhovne muzike u Italiji

Hor NCPD „Branko“ nastupio je na poznatom Međunarodnom festivalu duhovne muzike u italijanskom gradu Pordenone u baroknoj katedrali Svetog Marka.
Međunarodni festival duhovne muzike nije takmičarskog karaktera i održan je 32. put u tom italijanskom gradu.
„NADA, koju je svojim izvođenjem u Konkatedrali Svetog Marka pretvorio u muziku jedan od najprestižniji svetskih horova, hor „Branko“ Sabornog hrama Svete Trojice u Nišu sa diregentom Sarom Cincarević“, reči su tamošnje muzičke kritike i javnosti, kojim je opisan nastup niškog hora koji je nastupio sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija

„Prestižni srpski hor je na 32. Međunarodnom festivalu duhovne muzike u gradu Pordenone predstavio repertoar srpskih pravoslavnih liturgijskih kompozicija balkanske tradicije, kao i dela Sergeja Rahmanjinova i Petra Iliča Čajkovskog. Muzika koju izvodi hor „Branko“ iz Niša je dobro poznata ne samo u pravoslavnim zemljama, već i u katoličkim crkvama vizantijskog obreda“, prenose italijanski mediji, na čelu sa prilogom na nacionalnoj RTV kućom RAI.
„Veoma sam počastvovan učešćem hora „Branko“ iz Niša na našem festivalu, jer je doneo zvuke duhovnosti pravoslavne Liturgije, koju je pevao „veliki hor“ i sa velikim profesionalizmom. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti u bliskoj budućnosti“, kazao je direktor festivala, profesor kamerne muzike u Trstu, maestro Franko Kalabreto (Franco Calabretto).
Nakon nastupa u gradu Pardenone hor NCPD „Branko“ je u nedelju 12. novembra sasluživao svojim pevanjem na Liturgiji u Sabornom hramu Svetog Ćirila i Metodija u Ljubljani.
U hramu prepunom vernika SPC, Svetu Liturgiju služio je strešina hrama prtojerej Borislav Livopoljac, zajedeno sa starešinom niškog Sabornog hrama Svete Trojice prtojerejom-stavroforom Brankom Cincarevićem i sveštenicima Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Фотографије: Gigi Cozzarin

Zdravko Stojnić

Takođe pročitajte

„Život je lep kada brinemo o planeti“ – Proglašeni pobednici LG likovnog konkursa za osnovce

Kompanija LG Electronics proglasila je pobednike velikog likovnog konkursa „Život je lep kada brinemo o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.