četvrtak , 19 maja 2022

Heklica – Aleksandrin čarobni štapić

Ko je imao prilike da u detinjstvu sa bakama i mamama provodi vreme u vezu, pletenju, ili da samo posmatra tehnike kojima su se služile može mu se isplatiti i mnogo godina kasnije.

Aleksandra Jovanović iz Leskovca je znanje stečeno godinama unazad, iskoristila da danas pokrene sopstveni biznis i otisne se u vode pletenih rukotvorina pod nazivom Heklica Handmade.

Završila sam odsek finansija i bankarstva 99. u Beogradu ali nemam dan rada u struci. Međutim nisam čekala da mi pada s neba te sam radila više različitih poslova, u kafiću, osiguranju, menjačnici, na radiju.”

U Aleksandrinom slučaju sve je krenulo od kape, a danas pod autentičnim nazivom Heklica Handmade možete naći i dream catcher zavese, sobnu obuću, pletene čizmice za decu i odrasle, dokolenice, grejače, tunike i kardigane.

Ručni radovi su dugo u Aleksandrinoj porodici, samu tehniku je naučila davno sa 15 godina od svoje mame, i to je na neki način porodična tradicija koja se prenosila sa kolena na koleno.

U početku nisam imala neko interesovanje za pletenje, a ni vremena da se time bavim sve dok jednog dana moja devojčica koja je tada imala 6 godina nije poželela “Moj mali poni” kapu. Kako nisam uspevala da pronađem gotovu kapu uz malu potragu na internetu pronašla sam tutorijal na youtube-u za izradu kape i rešila da pokušam. Potrajalo je dobrih mesec dana, ali sam na kraju uspela.” – priseća se Aleksandra.

Deci iz okruženja njene ćerke se dopala kapa koju su videli kod drugarice pa su mame krenule da poručuju, a Aleksandra je ubrzo izrađivala spretno sve crtane junake.  Facebook oglasne grupe su mesto na kome se krenulo sa reklamom, a porudžbine su stizale jedna za drugom. Iako je bilo puno posla, dodatna zarada u to vreme je bila dobrodošla ali i nasmejana lica dece kada dobiju baš svoju željenu kapu održalo je Aleksandru da nastavi.

This slideshow requires JavaScript.

Prvu porudžbinu za izradu nečega što je mnogo veće od kape, šala i sobne obuće bila je za inostranstvo. Tada je Aleksandri ponuđena cifra koja je bila veća od tadašnje mesečne zarade za izradu podne prostirke i tako je krenula sa poslovanjem i u inostranstvu.

Ubrzo sam čula za subvenciju koju NSZ daje za započinjanje sopstvenog posla i rešila da pokušam. Sama sam napisala biznis plan, konkurisala i dobila bespovratna sredstva. Preporučila bih svima da probaju sa tim i da tom prilikom čak ne moraju angažovati knjigovođu ili ekonomistu za pisanje biznis plana već da obuku mogu dobiti u sklopu programa koju organizuje takođe NSZ. Nije komplikovano koliko se čini, a bilo ko drugi ko bi vam napisao plan ne može da zna bolje od vas posao kojim želite da se bavite, vaše želje i ciljeve. Kod mene je za dobijanje subvencije presudio taj deo gde, u planu, treba da napišete nešto baš o tome.

Za izradu jedne kape Aleksandri je potrebno kape nekoliko sati do par dana (za crtane junake), za šalove koje izrađuje nekoliko nedelja, za prostirku oko mesec, dok se na dream catcher zavesi radilo i par meseci.

Stvari koje Aleksandra izrađuje su po narudžbini, uglavnom tako što na osnovu dosadašnjih odrađenih modela, dobija nove porudžbine ili je to slika sa interneta pa se po tome radi uz izmene koje traže naručioci. Brojne kombinacije vunice, perlica i konca čine da finalni proizvod bude autentičan i jedinstven.

Uvek će postojati ljudi koji ne žele da se na ulici utapaju u masi i koji više cene unikat od masovne proizvodnje, mi koji se bavimo ručnim radovima, imaćemo posla. Za sad je sve to više cenjeno u inostranstvu, što je donekle i logično, jer kod nas u skoro svakoj porodici postoji neka mama ili baka koja zna da radi i čini se da cenu treba formirati samo na osnovu utrošenog materijala, ali je ipak uloženo vreme i trud veći deo posla.

 

Facebook Heklica Handmade

 

 

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta „Vredne ruke hrane dom“ koji je sufinansirao Grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Prvi Kongres laparoskopije abdomena u Nišu

Centar za minimalno-invazivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra  (UKC) Niš organizuje prvi Kongres laparoskopije abdomena sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.