Hajde da imamo vremena za male rituale

Ako ste pripadnica lepšeg pola, verovatno će vam ovog meseca brojne kompanije, saloni lepote i fitnes centri nuditi specijalne popuste na svoje proizvode i usluge.

Tradicionalno, mart je mesec posvećen ženama. Osmog će vas obradovati buketom cveća, omiljenom kafom i slatkišem, možda i nekim posebnim poklonom koji ste odavno priželjkivale.

A da li ćete vi pokloniti nešto sebi? Da li ćete ovog dana ili pak ovog meseca pronaći vreme za svoje male rituale i da li ćete se potruditi da oni postanu vaša svakodnevica? Da li je “moje vreme”, lišeno svih obaveza, planova i briga, luksuz za savremenu ženu i ubrzani tempo života?

Kako ćete provoditi svoje vreme, izbor je na vama. Samo je važno da budete opuštene i da se zaista posvetite sebi. Ne, nemojte smišljati raspored za sutra, ne pravite spiskove namirnica za kupovinu, ne razmišljajte o prezentaciji koju treba da završite, o računima koje niste platile. Ne gledajte mejlove, zaboravite na telefon i nepročitane poruke. Fokusirajte se na sebe. Pronađite mirno i udobno mesto u svom stanu, na terasi, u dvorištu… pustite muziku, skuvajte svoju omiljenu Grand kafu, počastite se omiljenim slatkišem… Opustite se i posmatrajte prirodu, meditirajte, čitajte knjigu … jednostavno, radite ono u čemu uživate i prepustite se svom najdražem ritualu – ispijanju domaće kafe.

Ako ste od onih čiji je kalendar prebukiran privatnim i poslovnim obavezama, a misli zaokupljene planovima i rokovima, vreme je da zastanete. Ako ste nebrojeno puta prevarile sebe rečenicom “samo još ovo da završim…” a onda vas nove obaveze preplavile toliko da vam je proleteo ne samo taj dan, već cela nedelja, a da niste ni trenutak posvetile sebi, razmislite da li je zaista u toj nedelji baš sve bilo preče od onih 5 minuta koje je trebalo da odvojite i makar na kratko napunite baterije?

Rezervišite vreme za sebe, stavite ga u svoju “to do” listu i tretirajte ga kao bilo koji poslovni sastanak. Neka bude nešto što se ne sme preskočiti.

Zaposlena žena, odgovorna i brižna majka, ćerka, supruga i drugarica, koja je uvek tu za svoje voljene, ima mnogo velikih i važnih uloga i pregršt zadataka i izazova sa kojima se svakodnevno susreće. Ali, bilo da trčite za decom u parku, učite sa svojim školarcima ili brinete o roditeljima, svakoj ženi je potrebna pauza i vreme koje će odvojiti samo za sebe bez griže savesti.

U nepredvidljivoj i užurbanoj svakodnevici, ne dozvolite obavezama da vas ostave bez tih dragocenih trenutaka. Budite dosledne u odluci da ste zaista sebi važne. Hajde da imamo vremena za „svoje vreme“ i istinski uživamo u njemu.

Takođe pročitajte

Petina korisnika servisa za onlajn dejting u Srbiji su žrtve digitalnog uhođenja

Novo istraživanje koje je sprovela kompanija Kaspersky na uzorku od 21.000 ispitanika širom sveta, uključujući …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.