foto Pirotske vesti

Gume i cigarete izvozni aduti sa područja Privredne komore Niš

Prema statističkim podacima o spoljnotrgovinskoj razmeni u prvom kvartalu tekuće godine, na području koje pokriva PKS-RPK Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, ostvaren je ukupni promet u oznosu od 700,8 mil. dolara, što u odnosu na isti period u 2017. godini predstavlja povećanje od 188,2 mil.dolara (36,7%). Vrednost ostvarenog neto izvoza sa područja ovog regiona zauzima ubedljivo prvo mesto u Republici (u odnosu na ostale regionalne i gradske privredne komore), što posmatrano u odnosu na prošlu godinu predstavlja uvećanje od 127,9 mil.dolara (45,1%). Što se uvoza tiče, zabeleženi rast je manjeg obima i iznosi 60,3 mil.dolara (26,3%).

Na osnovu prezentovanih podataka o pokrivenosti uvoza izvozom, može se zaključiti da je iznos od 142% (124% u 2017. godini), ostvaren na području našeg regiona, značajno bolji od republičkog proseka u ovom segmentu, koji iznosi 75%. U strukturi razmene, učešće pojednih upravnih okruga izgleda ovako: Nišavski – 54%, Pirotski – 33% i Toplički – 13%, dok od opština na području tri okruga u ovom segmentu poslovanja prednjače Opština Pirot (145,1%), GO Crveni Krst (144,3%), Opština Prokuplje (106,4%) i Aleksinac (106,2%). Od kompanija koje posluju na ovom području, najveći udeo u spoljnotrgovinskoj razmeni imaju multinacionalne korporacije i strani investitori.

Na području koje pokriva RPK Niš, najviše se izvoze spoljni pneumatici (gume) za putničke automobile, zatim cigarete, ali i setovi provodnika i ostale slične opreme za putnička vozila, računajući i delove za sedišta od raznih materijala. Što se uvoza tiče, najfrekvetnije robe na ulazu u naš region su kaučuk, delovi za sedišta, složive kutije od netalasaste hartije ili kartona, kao i različita nerazvrstana CT-roba na skladištenju.

Takođe pročitajte

Kupovinu stana u izgradnji: Kako se zaštititi i iskoristiti povoljne uslove

Ukoliko se trenutno nalazite u potrazi za nekretninom, investiranje u zgradu koja je u fazi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.