utorak , 29 septembra 2020

Grafike i crteži Nikosa Arvanitidisa u Paviljonu

U Paviljonu niške Tvrđave sutra će u 19 časova biti otvorena izložba Nikosa Arvanitidisa (43) docenta na odseku grafike Fakulteta umetnosti u Zvečanu.

Nikos Arvanitidis diplomirao je  i magistrirao na Fakultetu umetnosti u Novom Sadu na odseku grafike, u klasi Zorana Todovića i Slobodana Kneževića. Član je ULUV-a i ULKiM-a. Od 2011. radi kao docent na odseku grafike Fakulteta umetnosti u Zvečanu.

“Na izložbi su zastupljene grafike i crteži, rađeni na specijalnoj aluminijumskoj podlozi.Osnovna karakteristika njegovog načina rada je pored specijalne podloge upravo ekspresivni način izražavanja unutrašnjeg stanja, gradeći na taj način ličnu ikonografiju.Svi radovi zasnovani su na kružnoj formi unutar koje se kombinacijom geometriskih i amorfnih oblika veoma promišljenim potezima dobijaju neponovljive kompozicije. Grebanjem, urezivanjem, slikanjem po metalu bez mnogo naracije, podpomažući se crvenom i zlatnom bojom, umetnik dobija krajnje svedene na izgled precizne grafičke celine. Linija je osnovni likovni element, bogatog raspona i intenziteta. Crnom bojom pojačava osnovnu kompoziciju dajući prednost kružnoj formi, kaže Sonja Vukašinović iz Galerije savremene likovne umetnosti.
Pored grafika i crteža na aluminijumskoj podlozi Arvanitidis se bavi i ambijantalnom instalacijom. Širok raspon zvučnih i vizuelnih efekata upotpuniće značenje ovog intrigantnog i meditativnog opusa stvarajući celinu savremenog načina izražavanja.

Takođe pročitajte

Vajari „pobedili“ koronu

Nakon prve međunarodne vajarske kolonije u selu Tamnjanica umetnici su se i ove godine okupili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.