Gradska kuća do 5.septembra zatvorena za posetioce

Zbog radova na sanaciji krova Gradske kuće (Učitelja Josifa 10, Leskovac) pomenuti muzejski objekat biće zatvoren za posetioce u periodu od 25. jula do 5. septembra.

Jedna je od najlepših starih kuća u Leskovcu. Postoji više od sto pedeset godina i predstavlja izrazit primer kuće balkanskog stila. Izgrađena je u drugoj polovini XIX veka i pripadala je uglednoj porodici Dimitrijević.

Sastoji se od prizemlja i sprata. U kuću se ulazi iz prostranog dvorišta sa južne strane, prema kojoj je i izgled zgrade živopisniji i bogatiji. U unutrašnjosti, desno od predvorja su dve sobe – jedna je posvećena leskovačkom književniku Žaku Konfinu, a u drugoj je uređen izgled kuhinje iz XIX veka. Levo je magaza u kojoj se sada održavaju edukativne radionice za decu. Drvenim stepenicama stiže se na sprat. Iz prostranog vestibila ulazi se u četiri sobe (dve na erkerima): kandil-soba, salon, radna soba i devojačka soba.

U sastavu vestibila je divanhana opremljena minderlucima i jastucima. Sobe su zagrevane iz saračana – malih prostorija koje su se nalazile između dve sobe. Tavanice i dolapi po sobama dekorisani su drvenom rezbarijom. U kući je stalna etnološka postavka koja predstavlja rekonstrukciju enterijera kuća s kraja XIX i početka XX veka u Leskovcu.

Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture 1948. godine Gradska kuća stavljena je pod zaštitu države.

Takođe pročitajte

Kako napisati brief za dizajn ambalaže

Brief za dizajn ambalaže predstavlja ključni dokument koji objedinjuje sve potrebne informacije, smernice i očekivanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.