sreda , 30 septembra 2020

Gostovanje predstave “Ujka Vanja” u Narodnom pozorištu Niš

Predstava “Ujka Vanja” rađena po tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Andreja Nosova biće odigrana premijerno u Narodnom pozorištu u Nišu, 21. januara sa početkom od 20 časova.

Predstava je rađena u koprodukciji Hartefakt fonda i Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca, a na nov i zanimljiv način se bavi pitanjima lenjosti i konformizma, kao glavnim preprekama svake promene.

Čehovljeve drame imaju drugu umetničku nameru i estetski kvalitet: u njima se lirskim elementima prikazuju posebna atmosfera, raspoloženje i život koji se čini mirnim, ali zapravo je pun lomova i iskušenja. Junaci su najčešće propali vlastelini i pripadnici ruskog građanskog sloja s kraja XIX veka.

S tim u vezi, auorski tim radio je na osavremenjivanju teksta, postavljanjem Čehovljevih junaka na scenu sa svim njihovim detaljima, slojevitostima, problemima, ponekad i neobjašnjivim skokovima u raspoloženju.

Rešenje autorskog tima ove predstave bilo je – izaći iz uobičajene forme mizanscenskih proba, pomeriti se sa scene, vratiti Čehovljeve ljude u prirodnu sredinu. Isprobati ih. Živeti ih.

Zato je važan deo procesa rada na ovoj predstavi bio period od nekoliko dana koje su glumci proveli na seoskom imanju. Ova odluka reditelja rodila se iz potrebe da se dela u skladu s osnovnom temom kojom se predstava bavi: izlaženje iz zone komfora. Jedini pravi način da se govori o zoni komfora je da se o njoj ne govori. Kao što kaže Teljegin, “Mi već mnogo godina govorimo, i govorimo i čitamo brošure. Možda je vreme da prestanemo.”

Čehovljevi ljudi su u toku ovog procesa dobili tretman kojem se u drami svesno ili nesvesno nadaju. Dobili su priliku da pronađu uzrok i potencijalno rešenje za svačiji strah od promene (jer nije dovoljno pristupiti ovom problemu uopšteno, svako ima svoj uzrok za strah koji samo podvodimo pod isto ime), za svačiju lenjost, neostvarenost, za odustajanje.

U ovom savremenom čitanju Ujka Vanje pocrtana je Čehovljeva atmosfera vrućine i zapare – savrešeno dobar izgovor za ne-delanje. Poseta vlasnika imanja, Serebrjakova, izaziva lenjost – svi prestaju da obavljaju uobičajene poslove da bi mu ugađali, a prisustvo njegove žene, Jelene Andrejevne, i njena želja za promenom, teraju ih na preispitivanje i podsećanje propuštenih šansi za boljim, ispunjenijim životom.

Sve se odvija u toku jednog dana, tako da je napetost zbog iščekivanja objašnjenja Serebrjakove posete još veća nego u drami. Likovi se različito nose s profesorevom posetom koja je izazvala vanredno stanje na imanju, ali uglavnom jedva čekaju da jednostavno ponovo mogu „da ručaju kad i sav normalan svet“.

 

Izvor: Heartefact

Takođe pročitajte

Ekonomska škola iz Niša učesnik Svetske nedelje obrazovanja

Ekonomska škola iz Niša je posle nekolikih krugova nominacije, ušla u izbor od 100 škola …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.