petak , 27 januara 2023

Gorska služba spasavanja (GSS) ponovo dežura na Kopaoniku

Kako bi se svi skijaši, borderi i ostali posetioci Kopaonika osećali sigurno na skijaškim stazama spasioci Gorske službe spasavanja, od sutra pa sve do 3. maja, ponovo dežuraju na ovoj planini.Na Kopaoniku će za skijanje biti otvorene staze Karaman greben i Krst, a radiće i bob na šinama.

Za sada je planirano da dežuraju tri spasioca Gorske službe spasavanja, ali ukoliko bude potrebe smena će obuhvatati i više ljudi. Takođe, jedan od spasilaca na skijaškim stazama dežuraće na sankama, zbog što bržeg transporta onih kojima je potrebna medicinska pomoć.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente…

FOTO Gorska služba spasavanja – ilustracija

Takođe pročitajte

200 hiljada EUR za kreativnost u turizmu

Evropska unija će dodeliti bespovratna sredstva za kreativne i inovativne ideje u oblasti turizma i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.