Gorska služba spasavanja (GSS) otvorila je konkurs za nove spasioce-volontere.

Gorska služba spasavanja (GSS) otvorila je konkurs za nove spasioce-volontere. Prijave su otvorene do 4. avgusta 2023.godine.

Svi zainteresovani, punoletni građani mogu da se prijave elektronski, na linku https://forms.gle/eG2Rhim5fm69TdxA7

Nakon zatvorenih prijava, Komisija za obuku GSS-a uradiće prvu selekciju, i pozvati kandidate koji su prošli u drugi krug. U drugom krugu radiće se fizička provera kao i razgovor sa izbornom komisijom.

Kandidati koji prođu drugi krug biće pozvani na osnovnu obuku. U okviru osnovne obuke savlađuju se bazične tehnike kretanja i boravka u planini, prva pomoć, osnove tehničkog spasavanja (rad sa užetom i nosilima), planinarska orijentacija, organizacija rada i spasavanja u okviru GSS Srbije, učestvovanje u pretragama, organizacija i vođenje pretraga i druge teme i tehnike neophodne u izvođenju spasilačkih aktivnosti.

Oni koji uspešno završe osnovnu obuku postaju pripravnici, članovi Gorske službe spasavanja. Vežbe i usavršavanja tek tada i počinju, a napredovanje u službi zavisi isključivo od ličnog rada, učenja i zalaganja.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši.

Do danas, GSS Srbije pomogla je hitno medicinsko zbrinjavanje i evakuaciju više desetina hiljada povređenih ljudi. Učestvovali smo u svim vanrednim situacijama dajući nemerljiv doprinos spasavanju velikog broja ljudi iz kriznih situacija.

FOTO Gorska služba spasavanja

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.