Gordani Đilas uručena nagrada „Drainac“

Književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“, posle dela programa koji je održan u maju mesecu, nastavljena je danas tradicionalnim polaganjem cveća na bistu Rada Drainca.
Drainac 4Laureat ovogodišnje pesničke nagrade „Drainac“, pesnikinja Gordana Đilas i nekadašnji dobitnik govorili su svoje stihove u čast ovom velikom topličkom pesniku.
Pesnikinji Gordani Đilas nagradu „Drainac“ u Opštini Prokuplje uručio je zamenik predsednika Miroljub Paunović, u prisustvu većnice za kulturu Milice Erić, pesnika ovogodišnjih susreta, ali i brojnih ljubitelja Drainčeve poezije.
„Ova nagrada pruža nam mogućnost da budemo više od onog što jesmo i da u zajednički mozaik unesemo deo poetske magije, u nadi da će onaj koji dolazi dodati nove zvuke i boje i želeti da nas njima dariva, u stalnom trajanju i prisnoj povezanosti, rekla je dobitnica nagrade Gordana Đilas besedeći o velikom Draincu. Ona je istakla da za nju Drainčeva poezija ima snagu i privlačnost jednako kao i njegova ličnost.

„Drainac je verovao da poezija ima snagu da leči. Pesma bez naslova, koja počinje stihovima „Glad mi je beskrajna, a ruke večno prazne“ je stih o životu koji nam izmiče, to su trenuci koje ne možemo zadržati, jer sve je u stalnom pokretu i promeni. Ovi zaumni stihovi nas prate i žive u nama, probuđeni, zahvaljujući Draincu, poput bajalice, poput odgovora na sva teška životna pitanja. U tom izmicanju ostaje nam poezija koja nam dariva duhovnost kao najvišu odbranu od svih nastojanja da nas dezintegrišu i oneraspolože pred životom, naglasila je Đilas.Drainac 3
Predsednik žirija za dodelu nagrade „Drainac“ Goran Maksimović je rekao da dobitnica ovogodišnje nagrade stvara duže od tri decenije, ali ne spada u red nametljivih stvaralaca, iako je u književnim krugovima njen rad veoma poznat, procenjivan i tumačen.
„Ovom nagradom poezija Đilasove dobila je najznačajniju dimenziju, a njena nagrađena zbirka predstavlja pravo zadovoljstvo za posvećene čitaoce poezije. Pojam severnog vetra u njenoj zbirci može se čitati na različite načine. On je sveden na hladnoću i bezosećajnost savremenog sveta, gde postoji samo borba, ali ne i bliskost. Simbolika njenog severnog vetra vodi do puta kojim treba da se dođe do smisla postojanja, naglasio je predsednik žirija za dodelu nagrade „Drainac“ Goran Maksimović.
On je podvukao da pesnikinja Gordana Đilas ulazi u red najznačajnijih savremenih stvaralaca na srpskom jeziku, sa poetikom koja se naslanja na pesničke tokove bliske lirskim opredeljenjima Drainca.
Pesnički susreti biće nastavljeni večeras u 18 i 30 u Narodnom muzeju Toplice, kada će Maksimović održati „Besedu o Draincu“, a potom će bit predstavljena antologija „Drainčevi pesnici“.

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.