petak , decembar 6 2019
Početna / BIZNIS / Goražde i okolinu Azem Bujak snabdeva strujom koju dobija od Sunca

Goražde i okolinu Azem Bujak snabdeva strujom koju dobija od Sunca

Azem Bujak iz Goražda, vlasnik kompanije “Bahen gradnja” je u svom rodnom selu investirao 500.000 KM (250 hiljada evra) u instalaciju 600 solarnih panela. Električnom energijom koja se dobije iz ovih panela već dve godine se snabdeva lokalno stanovništvo u goraždanskom kraju.

Kako je Bujak istakao u razgovoru za Fokus.ba, ova vrsta dugoročnog ulaganja veoma je isplativa, jer se već nakon sedam godina može očekivati potpuni povrat uloženog novca.

azem-bujak“Proizvodnja je veća ljeti zbog sunčanih razdoblja, a kad se uzme u obzir čitava godina, zadovoljan sam. Postoji operator, dakle firma kojoj se ispostavljaju fakture. Redovni su prilivi novca. Ova energija ima istu cijenu kao i standardna, ali prednost energije iz obnovljivih izvora jeste što ona ima i subvenciju, a to je regulisano zakonom”, rekao je Bujak za Fokus.ba.

Ipak, kao i brojni drugi investitori u BiH, Bujak se suočava sa problemima administativne prirode, odnosno sa preglomaznom administracijom u BiH.

Želim da napravim još jednu mnogo veću elektranu snage 800 kilovata. Tu bi bilo 3.200 panela. Međutim, sa ovim projektom sve je stalo ove godine, jer je papirologija tu najveći problem. Potrebno je dobiti različite dozvole od tri nivoa vlasti. To usporava investicije. Najlakše je nešto napraviti, a najteže se izboriti sa administracijom”, istakao je Bujak.

Postojeća elektrana sa 600 panela ima kapacitet od 150 kilovata i proizvodi energiju za goraždanski kraj koja nije štetna za okoliš, za razliku od nekih drugih izvora iz kojih se opskrbljuje BiH, a koji zagađuju zrak.

Takođe pročitajte

Besplatno predavanje i radionica – “Učinite svoj mozak efikasnijim”

Predavanje pod nazivom “Ishrana i mozak”  održaće se ovog vikenda u prostorijama Regionalnog centra za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.