Goran Petković, stari-novi harambaša sa Suve planine (SPISAK POBEDNIKA)

Vidovdanski sabor na Suvoj planini, na uzvišenju “Tri lokve”, na 1400 metara nadmorske visine, okupio je danas ljubitelje prirode i tradicije iz Gadžinog Hana, Niša, Vlasotinca i Bele Palanke.

Sabor se održava već četvrtu godinu i prilika je za druženje i nadmetanje u tradicionalnim hajdučkim veštinama. Tridesetak najodvažnijih takmičili su se u bacanju krugova, kamena sa ramena, gađanju sekirom u metu i gađanju lukom i strelom. Najbolji rezultat imao je Goran Petković koji je već treću godinu poneo titulu “harambaše”, nekog ko ima sve veština da vodi hajduke. Petković je železničar rodom iz Malog Krčimira i neprikosnoven je u dve od četiri discipline koje su ga dovele su pobednika u ukupnom plasmanu.

Takmičenje koje zahteva veštinu i preciznost odvijalo se pod budnim oko Vlastimira Stanojevića iz niškog Safari kluba koje je takmičarima strpljivo objasnio kako da postignu što bolje rezultate i pomno pratio tok takmičenja.

Publika je navijala za svoje favorite a napeto je bilo priliko takmičenja gađanja glinenih golubova lovačkom puškom gde su pobednika odlučili “produžeci” jer su Zoran Ilić i Dragan Stamenković imali gotovo isti broj pogodaka ali je na kraju pobedu ipak odneo Ilić. Treći je bio Ivica Đorđević.

“Negujemo tradiciju i zdrav život kakav su vodili naši preci na Suvoj planini. Ova planina je raj za i ljubitelje prirode, kaže Saša Đorđević, predsednik opštine koji se zalagao da se ovogodišnji Sabor održi uprkos nestabilnim vremenskim prilikama.

Inače, vreme kao da je bilo naručeno za saboraše jer nije bilo kiše niti velikih vrućina tako da je ugođaj bio potpun. Oni koji su nisu takmičili u sportskim disciplina mogli su da se pokažu kakvi su kuvari pa se na svakom koraku kuvao gulaš, pasulj, pekao roštilj. Pivo se hladilo u snegu, koga još ima po uvalama a jedina zamerka organizatorima je muzika koja je bila neusaglašena što se može rešiti bolji ozvučenjem i izborom muzike primerene događaju.

Turistička organizacije Gadđinog Hana pobrinula se da hajdučkog pasulja, koji je pripremila Milena Ristić, bude dovoljno za sve a koliko je bio dobar govori i podatak da je kazan brzo bio ispražnjen.

Sabor je okupio planinare iz Niša, Bele Palanke i Vlasotinca tako da je ova planina, stanište jedinstvenih divljih konja, oživela kao pre 30 godina kada je ovde bujao život a sada je divljina u pravom smislu reči.

Takmičenje u gađanju lukom i strelom

1.Nikola Đorđević, 2.Goran Petković, 3.Marko Mladenović

Takmičenje u gađanju sekirom u metu

1.Aleksandar Nikolić, 2.Darko Miljković, 3.Nenad Jovanović

Takmičenje u bacanju kamena sa ramena

1.Slaviša Ivković, 2.Stefan Milošević, 3.Miloš Petković

Takmičenje u bacanju krugova

1.Nenad Cvetković, 2.Goran Petković, 3. Boban Stojanović

 

Takođe pročitajte

Magija stiže u novogodišnje AVAntura selo

AVA SHOPPING PARK je tokom cele godine slavio život, radost i unosili smo boje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.