utorak , 29 septembra 2020

Goran Jovanović-prvi počasni konzul Austrije

Prvi počasni konzulat Republike Austrije u Srbiji otvoren je u poslovnoj zgradi austrijsko-srpske firme Tagor (u kompleksu bivše Elektronske industrije) a prvi konzul je vlasnik i direktor ovog preduzeća Goran Jovanović.

U Nišu je ovo peto konzularno predstavništvo a austrijski počasni konzulat pokrivaće Nišavski, Zaječarski, Pirotski, Toplički, Jablanki i Pčinjski okrug.
Predstavnici austrijske diplomatije dr Johanes Eigner, ambasador republike Austrije u Srbiji i dr Mihael Linhart, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Austrije istakli su da je u Nišu još krajem 19.veka postojao trgovinski konzulat. Takođe su istakli da u Srbiji radi oko 400 stotina austrijskih preduzeća.
“Naš počasni konzulat biće ne samo servis svih građana već i kolevka privrednih i kulturnih odnosa” – istakli su gosti.
Novog konzula pozdravio je i Aca Jovanović, v.d. pomoćnik ministra inostranih poslova Srbije koji je podsetio da je spoljnotrgovinska razmena sa Austrijom oko milijardu evra.
“Nisam diplomata niti političar već privrednik pa tako planiram da se posvetim jačanju ekonomskih veza. Naše preduzeće iz oblasti elektronike postoji više od 20 godina a upošljavamo 220 radnika” – kaže novi konzul.

U Nišu su postoje i konzulati Velike Britanije, Francuske, Bugarske i Slovačke.

“Puno planova ima, posao počasnog konzula ide kroz gotovo sve aspekte društvenog života, od investicija, trgovine, kulturne saradnje, obrazovanja. Konkretno austrijski model dualnog obrazovanja, već je počeo da se primenjuje i u Nišu, i još jako puno projekata je u planu. Ekonomija privrede je na prvom mestu, to je potreba nas ovde u regionu.”

Goran Jovanović je završio elektroniku u Nišu, gde je u nedostatku posla zajedno sa tadašnjom koleginicom, a danas suprugom i partnerom u firmi Tamarom Jovanović otvorio Tagor.
“Pravu ekspanziju doživeli tek kada smo se udružili sa našim sadašnjim austrijskim partnerom pre par godina i krenuli zaista da radimo ozbiljan posao ugovaranjem proizvodnje elektronskih sklopova uglavnom na nemačkom govornom području. Trenutno je u farbrici 220 radnika sa planovima da se taj broj radnika poveća. Na godišnjem nivou smo došli do 70-80% izvoza što je i bio plan na samom početku rada fabrike, a obrti su od 5 do 7 miliona evra godišnje.” rekao je Jovanović.

Takođe pročitajte

Ekonomska škola iz Niša učesnik Svetske nedelje obrazovanja

Ekonomska škola iz Niša je posle nekolikih krugova nominacije, ušla u izbor od 100 škola …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.