Golubačka tvrđava – Misteriozna istorija duga 7 vekova

Obzirom na trenutno stanje koje je neke normalne životne tokove izmenilo, putovanja su svakako jedna od tih stavki.

Međutim ukoliko vodimo računa i pridržavamo se svih mera, sada je možda pravo vreme da našu zemlju istražimo. Postoje mnoga mesta koja ste želeli da posetite i sada je za to savršena prilika. Naša preporuka je da prevoz bude u vašoj režiji jer je i to jedan od načina da sprečite mogućnost zaraze virusom covid-19.

Naša današanja preporuka i mesto koje smo posetili ovog vikenda jeste Golubačka tvrđava koja se nalazi na samom ulazu u Đerdapsku klisuru gde je Dunav najširi u svom toku.

Prvi put u istorijskim izvorima Golubačka tvrđava se pominje 1335. godine kao utvrđenje sa ugarskom vojnom posadom. Iako je osnovana pre pomenute godine, ne zna se ko ju je i kada tačno podigao. Njeno ime na srednjovekovnim kartama ispisano je na različitim jezicima: Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, Taubersburg, Tawbenstein, Peristerin, Giwerdzinlik… i u svakom osnovu čini reč -golub. Misteriju imena objašnjavaju srednjovekovne legende, a jedna od najpoznatijih govori o osmanskom zapovedniku grada koji se zaljubio u lepu meštanku Golubanu. Odbijajući da uđe u njegov harem, Golubana je kažnjena tako što je okovana za stenu da bi se pokajala. Njeno odbijanje pokornosti turskom komandantu odvelo ju je u smrt. Po njoj, Tvrđava je dobila ime Golubac, a stena, koja i danas viri iz Dunava, nosi ime ”Baba-kaj” ( tur.” pokaj se”).

This slideshow requires JavaScript.

Podsetimo se srednjovekovna tvrđava Golubački grad, nakon skoro pet godina renoviranja, svečano je otvorena u martu prošle godine. Kompletna rekonstrukcija ove srednjovekovne lepotice iznosila je 6,6 miliona evra, a radove je finansirala Evropska unija, preko Austrijske razvojne agencije (ADA).

Tokom tridesetih godina 20. veka kroz Tvrđavu je probijen magistralni put kojim su oštećene obe kapije utvrđenja. Tek 70-ih godina istog veka utvrđenje je ušlo u sferu interesovanja naših istraživača, što je bilo podstaknuto izgradnjom hidroelektrane ,,Đerdap I”. Istraživački radovi vršeni su u više navrata, a izvedeni su i konzervatorsko restauratorski radovi pod nadzorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Golubačka Tvrđava, kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, pripada i Rezervatu prirode Tvrđava Golubački grad, prostoru koji predstavlja ulaz Đerdapsku klisuru i ujedno ulazni punkt u Nacionalni park Đerdap. Republika Srbija je ovaj prostor 2011. godine proglasila Turisitičkim prostorom „Tvrđava Golubački grad“ koji je, zahvaljujući Projektu „Revitalizacija Golubačke tvrđave“ finansiranom iz IPA Fondova za 2011. i 2016. godinu, infrastrukturno opremljen, dok je sama Tvrđava rekonstruisana.

Iz Uprave Golubačkog grada poručuju svim posetiocima da su u skladu sa preporukama Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, za ulazak u zatvorene prostore u Tvrđavi Golubački grad neophodne su maske.
Radno vreme Kompleksa je od 10 – 19 časova. Poslednji ulaz u Kompleks je u 18.15 časova a u Tvrđavu u 18.30 časova.

Više na oficijelnom sajtu Tvrđava-Golubački grad

Foto: Dejana Ristić

Takođe pročitajte

Na Weekend.17 dolaze profesor sreće i hroničar medija

Weekend.17 se vraća i ove godine sa najistaknutijim govornicima i aktuelnim temama. Weekend.17 biće najveći Weekend …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.