sreda , 30 novembra 2022

Godišnja izložba radova sa likovnih kolonija Pigmaliona

Izložba radova nastalih na Likovnim kolonijama Pigmalion tokom ove godine u Kući umetnika u selu Tamnjanica otvorena je sinoć u Koncertno-izložbenom prostoru Fakuletat umetnosti u Nišu.

Umetnici čiji su radovi izloženi su: Stojan Milanov, Nebojša Đuranović, Dejan Deki Milivojević, Slavoljub Radivojević, Jasna Opavski, Petar Mošić, Ivana Milev, Ivan MIlenković, Biljana MIlenković, Marija Zdravković, Milan Todić, Izidor Tomaž Perko, Vladimir Vojvodić, Narcis Kantardžić, Milan Đakov, Andreja Leko, Milan Tvrdišić, Mihael Milutinović, Vladimir Lalić, Filip Mirazović, Vuk Vučković Miša Vemić, Ljuba Popadić, Naod Zorić, Кatarina Nedeljković i Aleksandra Branković.

Izložbu je otvorila mr Katarina Đorđević, redovni profesor Fakulteta umetnosti  koja je na početku istakla da se  nada da je ova izložba početak saradnje između fakulteta i fondacije Pigmalion.

“Pigmalion  na jedan vrlo neobičan način okuplja umetnike iz različitih sredina u ambijentu koji je vrlo, rekla bih, atraktivan po svojoj strukturi. U selu Tamnjanica na blagim blagim brežuljcima obraslim lavandom i vinovom lozom umetnici u Kući umetnosti stvaraju tokom cele godine. Gospodin Goražd Čuk nam je priuštio to zadovoljstvo da ovom prilikom u izložbenom prostoru našeg Fakuleteta upriličimo izložbu koja je ustvari presek rada umetničkim radionica, kazala je profesorka i dodala da ne baš tako često da  “imamo prilike da vidimo toliko dela koja dominantno pripadaju figurativnoj umetnosti.”

“Češće ćete u našim sredinama videti dela proširenih medija, dela koja pripadaju instalacija, dela koja pripadaju apstraktnoj umetnosti a naravno, ima tu i dela koja pripadaju  figuraciji. Ali, ova izložba koja obuhvata rad pet slikarskih i jedne fotografske radionice možda bi bila kompletnija ako bismo mogli da vidimo izložbu još jedne radionice, skulpturske radionice. Ta dela imaćete prilike da vidite ukoliko posetite rekla bih slobodno Park skulptura koji se nalazi u okruženju Kuće umetnosti u selu Tamnjanici. Na taj način se centar umetnosti  širi i izmešta iz okvira samog glavnog grada, jer do sada je Pigmalion imao prilike da predstavlja radove kako pojedinačnih umetnika tako i grupnih sastava u Beogradu, sada imamo prilike da ovu izložbu otvorimo u Nišu, navela je ona.

Pišući predgovor za katalog, kako je istakla, imala je dilemu kako pristupiti ovoj temi jer je dosta umetnika, čak 26. “Prosto u jednom užem obliku nije bilo mogućnosti da se svakom umetniku posveti pažnja koja bi se inače mogla posvetiti i moglo bi dosta reći. Zato sam krenula od koncepta da na neki način organizujem te radove koje sam imala prilike da vidim nešto uživo a nešto putem fotografija i ono što je pred vama sada to je grupisano po nekom mom saznanju u jednoj domiantnoj grupaciji gde je ženski akt  provokacija za umetnika. Ne samo  kao fizička pojava već i kao jedan mogući, nedosanjani nekakkav onirički san. S druge strane imamo umetnike koji se takođe u figuraciji u potpuno realističkom maniru okreću saznanju i spoznavanju prirode ali ti pejsaži svakako nisu narativni. Dakle, oni u sebi takođe nose jedan deo dosnevanog i ostavljaju prosto publici da u njima projektuje deo svojih snova ili iskustava. I na kraju, treća grupacija za koju bi se reklo da pripada malobrojnom sastavu apstraktne umetnosti opet nije apstraktna do kraja jer i tu možemo pronaći određene organske sklopove  i asocijativnost, ocenila je Katarina.

Ona takođe smatra da je ova saradnja vrlo  bitna.

“Mislim da ćemo u narednom periodu  uključiti mnogo aktivnije u rad fondacije pod pokroviteljstvom mecene  Goražda Čuka koji vrlo inteligentno  saziva umetnike koji  nisu samo iz naše zemlje nego  ima dosta i stranih umetnika. Dakle, u kom smislu je ta saradnja značajna. Zato što će recimo naši studeni tokom trajanja radionica biti u mogućnosti da dođu i vide kako umetničko delo nastaje ili da  osete atmosferu ili eventualno da možda da svojim radovima i portfoliom skrenu pažnju da će oni jednog dana možda  biti u pilici da učestvuju. S te strane ta vrsta saradnje je jako dobra. Naravno moguće je da se naredne godine organizuju određene tribine ili okrugli stolovi  gde bi umetnici svoja iskustva neposredno  govorili. Zašto ja uopšte pričam o tome? Nije da je Niš mali grad, nije da nije imao punoizložbi i puno umetnika ali nekako ove radionice dovode uvek  po četiri ili pet umetnika novihza ovu sredinu te svakako za studente umetnosti  je psoebnoznačajno da čuju i druga iskustva ne samo da se vezuju za iskustva svoje sredine. Umetnost jeste otvorena, umetnost jeste univerzalna i ona govori  jednim jezikom koji je potpuno razumljiv za čoveka na bilo kojoj tački zemljine kugle. Nije potrebno poznavanje stranog jezika, nije potrebno razvijati posebne komunikacione sposobnosti već samo delo govori za sebe. Ja ne bih ponavljala neke reči iz teksta koji sam upriličila za katalog , mislim da ćete imati vremena da ga pročitate, zapravo osvrnula sam se na to koliko je umetnički čin svih ovih  umetnika čija su dela  pred vama sada okrenuta introspekciji bez obzira što slikaju objekat koji je pred njima. Dakle, molim vas kao publiku da otputujete u svoje snove, da otputujete u svoje projekcije i da vidite šta se na ovim delima dešava. Naravno, napominjem da je ovo samo jedna deo ovogodišnje produkcije ali nadam se da ćemo imati prilike i da naredne goidne opet predstavimo ova dela.

Ona je pomenula  da je na izložbi prisutno i troje fotografa koji započinju ili šire delatnost umetničkih radionica ali i u tim delima se takođe oseća jedan “snažan piktoralni ambijent, bez obizra što se služe fotoaparatom  kao dominantnim medijim. U tim radovima takođe postoje svi oni elementi  koji su sadržani  i u slimama pred vama.”

“Želim da uživate u ovom izložbi. Drago mi je što će studenti imati prilike  da je pogledaju, mnogi od njih neguju figuraciju pa će im ovo biti značajan podstrek za dalji rad. Želim gospodinu Goraždu Čuku još mnogo ovakvih akcija  u budućnosti i samim tim ceo jugositočni region postaje centar umetnilkih dešavanja, ovim rečima otvorila je izložbu koja će trajati do 26.decembra.

 

 

Takođe pročitajte

„Mentalno zdravlje – izazovi u obrazovanju i formiranju profesionalne karijere”

Psihološko savetovalište za studente pri Studentskom kulturnom centru Niš u saradnji sa Savezom studenata Univerziteta …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.