četvrtak , 19 maja 2022

Godina velikih investicija za lebanski “Vodovod”

“Investicije realizovane tokom ove godine iznose 8,8 miliona dinara a puno će znači žiteljima opštine Lebane u  smislu kvalitetnijeg i redovnog snabdevalja zdravom pijaćom vodom, kao i kvalitetnije kanalisanje fekalnih i atmosferskih voda, što je i osnovna komunalna usluga građanima, koju pruža vodovod, izjavio je Miodrag Živković v.d. direktora JKP „Vodovod“ Lebane.

Usluge koje “Vodovod” pruža građanima, vodosnabdevanja i kanalisanja fekalnih i atmosferskih voda koristi oko 12.000 korisnika opštine Lebane a to je zapravo više od 50 posto ukupnog broja stanovnika u ovoj opštini. Zato je prema rečima v.d.direktora Miodraga Živkovića neophodno da sistem funkcioniše što bolje a za to su potrebna i velika ulaganja.

“Tokom ove godine urađena je  rekonstrukcija atmosferske kanalizacije u dužini od 160 metara sa kompletnom opremom i objektima za kanalisanje atmosferskih voda do recipijenta, cevima raznih profila. Urađena je  izgradnja i rekonstrukcija fekalne kanalizacije takođe sa kompletnom opremom, objektima i priključenjem na glavni-sabirni kolektor u dužini od 150 metara.  Urađena je rekonstrukcija vodovodne, glavne i sekundarne mreže u kompletu sa izradom priključnih mesta za priključenje individualnih korisnika kako fizičkih takođe i korisnika u svojstvu pravnih subjekata. Rekonstruisana je glavna vodovodna mreža u dužini od 120 metara zamenom azbestnih cevi, cevima PEHD100 i spojevima izvedenim elektrofuzionim zavarivanjem. Time je izbegnuta ugradnja metalnih fitinga i metalne hidromašinske opreme. Ovim smanjujemo gubitke u mreži koji se kreću i do 50 posto kod postojećih cevi, čiji je radni vek već po odavno isteko. Cevi su ugrađene pre 50 godina, pa su ovi gubitci očekivani. Pored smanjenih gubitaka u mreži dobijamo i na kvalitetu distribuirane zdrave vode za piće, smanjenjem kontakta sa metalnim delovima, nabraja direktor šta je sve urađeno tokom ove godine koja je na izmaku.

Miodrag Živković

“Izgrađena je nova vodovodna mreža u selu Konjinu, dužine 1100 metara, takođe PEHD100 cevima i elektrofuzionim zavarivanjem. Takođe, posvetili smo se izgradnji hidrantske mreže nadzemnih hidranata, sa hidrantima i opremom u centru grada.Hidranti imaju višestruku namenu tipa, pre svega protiv požarni, punjenje autocisterni za transport i dostavu vode za piće građanima i pranje ulice u toj zoni, ističe naš sagovornik i dodaje da je lokalna samouprava učestvovala je sa 100 posto ulaganja oko nabavke repromaterijala i izvođenja radova, učestvom mehanizacije i radnika vodovoda.

Živković navodi da se sa investicijama neće stati ni u narednoj godini i taksativno navodi šta će se sve raditi:
– Izgradnja i rekonstrukcija vodovdne mreže u Lebanu. Projektno tehnička dokumentacija je u
završnoj fazi. U toku je izrada PZI (projekat za izvođenje), tako da početak implementiranja istog
možemo očekivati tokom naredne 2021. godine.
– Rekonstrukcija PPV (postrojenje za preradu vode) koja je od vitalnog značaja za uredno i kvalitetno vodosnabdevanje građana. Projektno tehnička dokumentacija je završena. Imamo pravosnažnu građevinsku dozvolu kojom su započeti radovi. Urađen je građevinski deo objekta „Filterska polja“, ostaje još ugradnja elektro i hidromašinske opreme.
– Obnova voznog parka, nabavkom auto cisterne za prevoz i dostavu vode za piće i za druge potrebe
građanima. Takođe nabavka kamiona univerzalne namene, za prevoz radnika i materijala
prevashodno tokom rešavanja havarija a i tokom izvođenja radova vodovoda za svoje pa i potrebe
drugih naručioca.
– Puštanje u rad i priključenje novog izvorišta „Ždeglovo“ u postojeći sistem vodosnabdevanja

“Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Lebane. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Takođe pročitajte

Dani Vlasotinca od 19. do 25. maja

U organizaciji Кulturnog centra, pod pokroviteljstvom opštine Vlasotince, od 19. do 25. maja održaće se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.