„Nedelja pacova“ – film o stradanju jednog grada

U okviru Noći muzeja, na Terasi Leskovačkog kultunog centra (LKC) će se subotu, 19. maj u 21 čas premijerno prikazato film „NEDELjA PACOVA / RATWEEK“.

Pre prikazivanja filma obratiće se reditelj Velimir Stojanović, scenarista Dragan Marković, filmski kritičar Dejan Dabić i istoričar Veroljub Trajković.

To je priča o najtragičnijem događaju u istoriji Leskovca. U pozno leto 1944. godine, savezničke vazduhoplovne snage iz svoje baze San Vito kod Barija, bombardovale su grad na Veternici. Oko ovog događaj još uvek je puno dilema i protivurečnosti. Svedočenja preživelih i mišljenja istoričara, rasvetljavaju vojnu i političku pozadinu ovog zločina i ponovo podsećaju na stradanje nevinih žrtava i razaranje Leskovca, na samom kraju Drugog svetskog rata. Ogromna nesrazmera između iskazane moći i planiranog cilja, iznenadila je i same inspiratore ovog događaja koji su se našli u blizini Leskovca tog tragičnog dana.

Režija: Velimir Stojanović, scenario: Dragan Marković, asistent režije: Jelena Nikolić, kamera i montaža: Velimir Stojanović, ton majstor: Nikola Ristić, muzika: Marijan Cvetanović
produkcija: UG FORUM ARTISTIKUM

U izradi filma učestvovali su prof. Dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju, prof.Dr Živan Stojković, istoričar-publicista, prof. Veroljub Trajković, muzejski savetnik – Narodni muzej Leskovca, Nikola P. Ilić, učesnik NOR-a i Šef UDBE u Leskovcu od 1948-1964. godine, istoričar-publicista, Prof. Hranislav Rakić, istoričar-publicista i muzejski i pedagoški savetnik, mr Radovan Kalabić, istoričar-publicista, Dragoljub Stojanović, očevidac, Blagoje Stevanović, očevida, Gradimir Đokić, očevidac i Majkl Liz, britanski oficir za vezu u štabu kod Draže Mihailovića
Trajler za film možete naći ovde: https://youtu.be/k1KXWNThW-8

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.