„Gljivarenja u raju“ doktora Vojina Lilića

Kao neuropsihijatra Specijalne bolnice u Toponici poznaje ga „armija“ pacijenata, jer više od 30 godina zajedno s njima bije bitke za izlazak iz mraka bolesti.Svoju svetlost i beg od teškog poziva doktor Vojin Lilić je pronašao u prirodi, pa je jedan od najvrednijih gljivara u niškom Gljivarskom društvu. On je i prvi laureat „Najgljivar godine“.

„Skrećem vam pažnju da to nije nagrada za najboljeg poznavaoca gljiva, jer ja to sigurno nisam. U Gljivarskom društvu Niš ima bar deset članova koji su u tome bolji. Ali ja sam pokazao da je moja ljubav prema prirodi, šumi i gljivama zaista vanredna“, skroman je doktor Vojin.

Član Društva postao je tek pre tri i po godine, a priznanje mu je pripalo po zvaničnom obrazloženju da je tokom prošle godine imao najveći broj izlazaka na teren i najveći broj interesantnih gljivarskih nalaza, a uz to je uspeo da sve to pravilno dokumentuje fotografijama i podacima s terena.

„Za tri i po godine načinio sam 527 „Gljivarenja u raju“. Nemojte da vas naslov zbuni. Upravo baveći se ovim hobijem shvatio sam nekoliko izuzetno važnih stvari: da će me kontakt s prirodom spasti od teškog posla, gradskog sivila i ružnoće koje poprilično ima svuda oko nas, i da ne smem da propustim da shvatim koliko smo darovani prirodnim lepotama, stvarnim i jedinim rajem koji, nažalost, mnogi i ne vide. Kad ste toliko često u šumi, vidite fantastične stvari, a onda „proradi“ i foto-aparat i shvatite da je predivno kad deo te lepote zauvek zabeležite – ne krije svoje oduševljenje doktor Lilić.

Kako kaže, u svet gljivarenja upisao se i po otkriću rđaste čašice.

„Zahvalan sam Dejanu Stojanoviću Zmaju, čoveku vanrednog znanja o prirodi, koji je prvi identifikovao moj nalaz i javio mi da je prvi u Srbiji.

Gljivarsko društvo Niš osnovano je početkom 2011, a poslednjih godina doživljava pravi procvat, jer prerasta u jednu od najvećih organizacija koje okupljaju zaljubljenike u prirodu i njene lepote. Entuzijasti na čelu s predsednikom Marjanom Kušterom veliku pažnju posvećuju edukaciji i neumorno drže predavanja u osnovnim i srednjim školama na čitavom jugu Srbije.

Lilić je poznat i kao autor knjige „Psihijatrija (informaciono-komunikacioni pristup)“, koja je od 2015. godine doživela sedam izdanja. Dopunjeno izdanje u elektronskoj formi može se preuzeti na sajtu Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije. Napisao je i roman „Sjaj zvezde padalice“ (2012) i knjigu aforizama.

Takođe pročitajte

Završen 12. NLB Organic konkurs: 2.5 miliona za najbolje organske ideje

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.