ponedeljak , 16 decembra 2019
Početna / BIZNIS / Gimnazijalci „Stevana Sremca“ u Italiji izučavali Veliki rat

Gimnazijalci „Stevana Sremca“ u Italiji izučavali Veliki rat

Prva niška gimnazija “Stevan Sremac“ bila je predstavnik Srbije u projektu „Istorija drugih“ u Italiji.

Učenici i profesori ove gimnazije predstavljali su našu zemlju na konvenciji o Prvom svetskom ratu, od 20. do 23. marta, u italijanskom Kole di Val Elsa, u Toskani. Na ovu temu razmenjivali su informacije sa predstavnicima gimnazija iz Grčke, Nemačke, Francuske, Velsa, Mađarske, Austrije, Turske i Italije. Učenici su bili predvođeni svojim profesorom istorije Verom Dujaković.

U ovom projektu učestvovalo je 10 evropskih škola, a projekat je posvećen Prvom svetskom ratu, tačnije načinu na koji se tematika Velikog rata tretira u školskim udžbenicima različitih zemalja. Zvanični program konferencije, održan u Svečanoj sali Gimnazije, bio je podeljen u tri sesije: 1. Početak rata (uzroci), 2. Tok rata (svakodnevni život tokom rata), 3. Završetak rata (posledice).
Dušan Babić, profesor italijanskog jezika je ovom prilikom izjavio „ Iako je inicijalno planirano da svaka delegacija učestvuje u jednoj od pomenutih sesija, naša delegacija je zbog izuzetne važnosti sve tri teme za srpsku istoriju i državu izrazila spremnost i želju da učestvuje u sve tri sesije što su organizatori i odobrili“.
Prvog dana konferencije, čast da održi prezentaciju pripala je upravo predstavniku Srbije, odnosno učenicima gimnazije “Stevan Sremac”.
Tu prezentaciju, koja je kao i sve ostale bila na engleskom jeziku, zvaničnom jeziku celog projekta, održao je, uz korišćenje ranije pripremljene PPT prezentacije učenik 4. razreda Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ Gavrilo Stanojević.
U popodnevnom programu prezentaciju u okviru druge teme – Tok rata i svakodnevni život tokom rata održala je učenica 3. razreda Mina Trajković“, navode iz niške Gimnazije.
Organizovane su i prezentacije iz treće teme – Završetak 1. svetskog rata i posledice, a srpsku prezentaciju održali su zajedno učenici 3. razreda Mina Trajković i Momčilo Jovićević.
„Nakon poslednje prezentacije za učenike je organizovana posebna aktivnost nazvana Igra mira (eng. Peace Game, ital. Gioco della Pace). Cilj ove aktivnosti, koja je izvedena u organizaciji profesora i učenika škole domaćina, bila je da učenici kroz interaktivne igre istaknu sličnosti između vršnjaka iz različitih sredina i jačaju njihov osećaj međusobnog razumevanja i poštovanja“, kaže profesor Babić.
S obzirom da je Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ uz pomoć Gradske opštine Medijana ranije pripremila prigodne poklone za sve škole učesnice projekta (obrazovni, informativni i promotivni materijali o Gradu Nišu i srpskoj istoriji 20. veka), ova aktivnost je iskorišćena kao odličan trenutak da niški učenici uruče te poklone vršnjacima iz drugih zemalja što je naišlo na veoma pozitivan odjek tako da se sada izdanja kojima se promovišu Gradska opština Medijana, Grad Niš i srpska istorija nalaze u bibliotekama 10 evropskih škola.
Pored zvaničnog dela programa, u slobodnom delu učenici su imali priliku da se druže i razmenjuju iskustva sa đacima iz drugih zemalja, a kao svojevrsna nagrada za učešće u projektu organizovane su posete toskanskim gradovima San Điminjano, Sijena i Firenca. Kako kažu učenici, iskustva i prijateljstva koja su stekli tokom projekta su za njih veoma vredna i imaju želju da ta prijateljstva nastave da neguju i u budućnosti.
Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ posebno se zahvaljuje svojoj matičnoj opštini, Gradskoj opštini Medijani, na velikoj pomoći kako u organizaciji putovanja tako i u obezbeđivanju lepih poklona za međunarodne partnere projekta.

Izvor: City radio

Takođe pročitajte

Crteži “Pejzaži Vlasotinca” Aleksandra Spasića pred publikom

Izložba  24 crteža “Pejsaži Vlasotinca” Aleksandra Spasića  otvorena je sinoć u Galeriji vlasotinačkog Kulturnog centra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.