Geštalt – princip celovitog čoveka

Uporedo sa razvojem novih tehnika i teorija u psihoterapiji- danas se može govoriti o nekoliko dominantnih pravaca među njima je i geštalt terapija. Značenje reči geštalt – reč geštalt je nemačkog porekla i znači celina, forma koja ne može da se rastavi na sastavne elemente jer bi se pri tome izgubilo njeno značenje, upućuje nas dilomirani psiholog i geštalt terapeut na superviziji Aleksandra Grozdanović.

14287538_1368160843223997_1701911034_n-1Princip celovitog čoveka – Fric Perls je psihoanalitičar koji je prvi primenjivao principe celovite forme. Osnovni cilj geštalt terapije je sazrevanje i razvoj čoveka kroz “promenu sa podrške iz okoline na podršku u samom sebi”.

Terapija pomaže čoveku da prihvati odgovornost za ono što radi, kao i za ono što ne radi i pri tom postiže puniju integrisanost, celovitost. Osoba je celina koju sačinjavaju osećanja, opažanja, mišljenja i fizičko telo.

Ozdravljenje se postiže obnavljanjem svesnosti koju smo nekad izgubili. Svesnost se postiže kroz shvatanje, poznavanje, posedovanje informacije: „Na primer kada se osoba usresredi na svoj bes koji doživljava na primer, u vezi sa nekom drugom osobom, povećava se njena svesnost o besu koji joj pripada i dobija se mogućnost završavanja “nedovršenog posla” i oslobađanja psihičke energije za nešto drugo“. *

Nezavršeni posao su u stvari naša nezavršena osećanja (bes, nezadovoljstvo…) Cilj terapije sa geštaltističkog stanovišta neurotičar nije samo osoba koja je nekada imala problem, on je osoba koja nastavlja da ima problem, ovde i sada, u sadašnjosti. Cilj terapije mora biti da se osobi pruže sredstva kojima će moći da reši sadašnje probleme, kao i sve probleme koji sutra, ili kasnije, mogu da iskrsnu. To sredstvo je oslonac u sebi, a do njega klijent dolazi tako što će se sa sobom i svojim problemima baviti uz pomoć svega čime raspolaže sada. Uspe li da u svakom trenutku postane istinski svestan sebe i svojih radnji, u govornoj, fizičkoj ili ravni imaginacije, uspeće da uvidi kako sam sebi stvara teškoće. Svaki problem koji reši olakšava rešenje sledećeg zato što svako rešenje ojačava njegov unutrašnji oslonac. Geštalt terapija je doživljajna terapija, a ne verbalna ili interpretativna.sinergija leskovac

Od klijenata ne tražimo da se sećaju trauma i problema, već da ih iznova dožive ovde i sada jer su one nezavršeni posao. Osoba mora da shvati da kada bi njeni bivši problemi zaista bili bivši, ne bi više ni bili problemi i sigurno je sada ne bi mučili.

Definicija zdravlja – zdravlje u geštalt terapiji se definiše kroz aktivnost, kontakt, izbor i autentičnost, dok nezdrava stanja odlikuju zastoji, otpori, rigidnost i kontrola uz često prisutnu anksioznost. Čovek se smatra zdravim sve dok je u kontaktu sa samim sobom, svojom okolinom I odnosima između sebe i svoje okoline.

Iz ovog proizilazi i shvatanje bolesti: čovek nije zdrav onda kad nije u kontaktu sa sobom i svojom okolinom, kontakt = svesnost.

Ozdravljenje se postiže kroz obnavljanje svesnosti koju smo izgubili – iz ovakve perspektive geštalt terapija nastoji da podrži kreativan izbor, ohrabri odgovornost, pojača integrisanost u naporima osobe da ostvari smisaon i ispunjen život.

Ne postoje instant rešenja. Obično, psihoterapijski proces traje više meseci (čak I godina) i okuplja hrabre istraživače koji žele slobodniji, kreativniji, smisaon i ispunjen život a koji su svesni činjenice da ne postoje brza rešenja, da je čovekova psiha kompleksna stvar i da proces terapije ponekad nije nežan i bezbolan ali je efikasan. Efikasnost terapije – ova terapija je efektivna i u lečenju:depresije, anksioznosti, post-traumatskog stresa I drugih obolenja koje koče čoveka u njegovom društvenom životu. Reč je o nekoj vrsti edukacije, gde osoba ponovo upoznaje samog sebe i svoju suštinu.

Aleksandra Grozdanović, diplomirani psiholog

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Jedan komentar

  1. Postovana Sanja,
    imao sam to zadovoljstvo da Vas slusam na Vasim predavanjima u udruzenju “ Sinergija“ i na radionicama roditeljstva iunapredjenja kvaliteta zivota uopste. Cestitam Vam na posvecenom pristupu Vasoj profesiji ,siguran sam da cete imati i dalje puno uspeha u Vasim aktivnostima.
    Spostovanjem
    prof Andjelkovic Zoran
    menadzer comp “ Calivita “ int.,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.