Gel iz krvi leči „otvorene“ rane

LEPAK napravljen od krvi pacijenta može da zaleči otvorene rane koje ne uspevaju da zarastu više meseci, pa čak i godina. Krv pacijenta se obrađuje u posebnoj centrifugalnoj mašini i pretvara u neku vrstu gela koji služi za terapiju rana usled šećerne bolesti, proširenih vena i drugih hroničnih rana.

 Doktor Vladimir Jovanović, hirurg-ortoped sa poliklinike Naissa u Nišu, među prvima je u našem regionu počeo da primenjuje ovu metodu regenerativne terapije. U intervjuu za „Novosti“ kaže da je upotreba fibrinskog lepka ili gela najbolja metoda u lečenju hroničnih rana. Tokom sedam godina primene ove metode, postigao je, kaže, uspeh kod svih pacijenata:

„Neophodno je da se uradi studija koje će pokazati da je ova metoda najbolja za lečenje hroničnih rana. Lično smatram da jeste jer do sada nije bilo pacijenta kojima rana nije zarasla.

* Koje druge metode se primenjuju u lečenju hroničnih rana?

„Čišćenje rane i razna antiseptična previjanja. Međutim, problem je u tome što su najsitniji krvni sudovi oko same rane zapušeni i zbog toga na ovaj način ne može da dođe do zarastanja. Drugi rasprostranjen metod je odlazak u hiberbaričnu komoru. Boravak u njoj može da osveži i prokrvi tkivo, ali po mom mišljenju, kod teških hroničnih rana ne može mnogo da pomogne. Isto je i sa primenom kompresivnih bandaža.

CENTAR U NIŠUKOLIKO košta ovaj postupak lečenja? – Od 60.000 do 120.000 dinara, u zavisnosti od veličnine rane i potrebe za jednim ili više doza gela. Postoji inicijativa da se u Kliničkom centru u Nišu formira specijalno odaljenje za primenu ove metode lečenja hroničnih rana gde bi pacijenti bili lečeni o trošku fonda zdravstvenog osiguranja.

* Zbog čega je fibrinski lepak tako efikasan?

„Dokazano je da ima baktericidno, pa čak i antigljivično dejstvo. Sve hronične rane koje smo do sada lečili bile su kontaminirane uglavnom sa dve do tri bakterije. Pokazalo se da to nije nikakav problem, već da primena lepka uz ubrizgavanje PRP plazme obogaćene trombocitima dovodi do uspešnog zarastanja.

* Kada ovaj lepak ne može da se primeni?

„Kontraindikacije su postojanje tromboze, autoimune ili maligne bolesti, hemofilija i febrilna stanja. Dakle kod najvećeg broja pacijenata može da se koristi bez neželjenih efekata.

* Kako pripremate rane za lečenje?

„Nakon klasičnog čišćenja rane, koristimo perforacionu metodu da povećamo površinu postojeće rane za 75 odsto. Na taj način povećavamo broj receptora za faktore rasta iz trombocita, a samim tim gel efikasnije deluje i postepeno se stvara kožni pokrivač.

* Koliko dugo se primenjuje terapija?

„Od 14 dana do dva ili dva i po meseca, u zavisnosti od veličine rane i njene lokalizacije. Komforno je to što se rana uopšte ne previja 14 dana, a ukoliko postoji potreba za tim, ponovo se nanese gel. Vrlo je važno da posle 14 dana po skidanju parafinskih gaza koje pokrivaju gel pacijent bude pod lekarskim nadzorom jer ako je koža malo „skuvana“, mora da se primenjuje metoda zasušivanja. Nakon izlečenja savet je da se jedanput godišnje dođe na PRP terapiju, kojom tretiramo okolinu rane koja je zarasla kako ne bi došlo ponovo do njenog otvaranja, posebno kod dijabetičara.

 

DA li se ova metoda primenjuje još negde u Srbiji?

„Samo na još jednoj privatnoj klinici u Beogradu. Inače, ovo je metoda koja se niz godina koristi u svetu. Postupak dobijanja gela je standardizovan, ali sam ja modifikovao obradu rane koristeći znanja i iskustvo iz dugogodišnje ortopedske prakse.

Takođe pročitajte

Diskus hernija – šta kad leđa jako zabole?

Naizgled bezazlen bol u predelu leđa, otežano kretanje i iznenadna nemogućnost da se savijete mogu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.