Gde su nestali vašari?

Ne postoji čovek koji bar jednom nije bio na nekom seoskom vašaru. Ne tako davno, za većinu ljudi vašar je bio dan kada se odmara od radova u polju, dan kada se sprema mnogo više nego inače, dan kada se rodbina okuplja… Oni koji žive daleko, jedino su u tom periodu dolazili.
Vašar je u prošlosti značio mnogo više od tezgi sa stvarima i koje trebaju i koje ne trebaju… selo je bilo živo… kreneš da kupiš lubenicu ujutru u devet a kući se vratiš bez lubenice tek za ručak… sretneš, jednog, drugog, trećeg… ovde svratiš na kafu, ovde na rakijicu … dok ti šetaš po selu tako i gosti svraćaju kod tebe kući…
Bez izuzetaka, svake godine, deca iz Svođa su 7. jula kroz šumu „prečicama“ išla do Zlatićeva na vašar, a 12. jula pešice do Tegošnice… Petnaestak kilometara, nikakav problem nije bio … Stariji su pešačili i po 40 kilometara da stignu na „Tumbu“
Što se tiče vašara u Svođu, ako kažemo da je bio samo tog dana, 8. Avgusta, lagali bi. Mnogo pre je počinjao, turniri su trajali po par dana da bi se najbitnije utakmice igrale na dan vašara, uveče bi u sali bio organizovan festival na kome su se pevači amateri takmičili.
Sve je bilo puno kao u košnici do ranih jutarnjih časova- bilo je za nekoga sve, za svvakog po nešto- danas gotovo ništa… Festivala i poslastičare odavno nema, kafana takođe… Do skoro su se provlačili turniri dok i oni nisu prestali…

Slušajući priče o vašrima, deca u svođanskoj oosnovnoj školi „Dositej Obradović“ su došla na ideju da sama naprave svoju „Trnovicu“ Iskustva imaju, pošto sa roditeljima i nastavnicima redovno slične vašare organizuju ali, ovog puta nije bio motiv ni Uskrs, ni Nova godina ni jesen… već Svođe i Trnovica.
U okvirima projektne nastave i preduzetništva, deca i nastavnici su dobili zadatke iako je u toku raspust, svi zadaci su uspešno realizovani.
Projekat „Trnovica 2019“ je uspeo. Sve što je imalo, prodalo se. Magneti, privesci, šoljice, majice sa motivima sela i okoline planuli su za manje od dva sata. Mnogi su ostali bez svojih suvenira, tako da će za sledeći vašar morati ozbiljnije da se proceni zainteresovanost potencijalnih posetilaca.
Po dogovoru, novac će biti upotrebljen za posete bioskopima i pozorištu.

Jadranka Stamenković, profesorka

Takođe pročitajte

Vrtić “Maslačak” u Nišu u novom ruhu – donacija MK Group i AIK banke

Vrtić „Maslačak”, u okviru Predškolske ustanove Pčelica u Nišu, svečano je obeležio završetak radova koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.