Fuzija džeza i ruske tradicije sa Urala na Nišvilu

Svetski poznati ruski saksofonista Oleg Kireyev nastupiće na predstojećem Nišville jazz festivalu sa svojim bendom “Orlan” u petak 12. avgusta. Ovaj izvanredni etno džez projekat  nastupiće ove jeseni i na najvećem World music sajmu  Womex 2016.

Sastav “Orlan” koji osim Olega (saksofoni i vokal) čine i Rustem Galiullin – truba, Oleg Yangurov – bas, Sergei Ostroumov – bubnjevi,Rustem Karimov – udaraljke i Ruslam Vorotnikov – klavijature, prema oceni kritičara na najbolji način premošćuje granice između različitih kultura i tradicija.

Kroz džez izraz, kao jedan od glavnih temelja world music pravca, sastav “Orlan” predstavlja bogatu muzičku tradicijusa granice Evrope i Azije, odnosno ruske republike Baškirije odakle su poreklom svi članovi sastava. Olegov grleni vokal, karaterističan za to podneblje, takođe je jedna od važnih karakteristika sastava koji se tokom poslednjih nekoliko godina predstavio širom Evrope i u Americi.

Oleg KireyevInače, Oleg Kireyev ima i respektabilnu biografiju i kada je reč o “ortodoksnijem” džezu. I danas naglašava da su presudni uticaj na njega imali legendarni saksofonisti Coleman Hawkins i Dexter Gordon, a od savremenijih:Michael Brecker i JoshuaRedman. Godine 1994 dobio je američku stipendiju za usavršavanje saksofona u klasi koju je vodio ništa manje značajni Bud Shank, sa kojim je Oleg kasnije nastupao i snimao. Pažnju svetske džez javnosti prvi put je na sebe skrenuo još 1989. godine kada se u Varšavi na sešnu pridružio ritam sekciji Majlsa Devisa. Tokom boravka u USA snimao je i nastupao širom USA i Evrope sa mnogim značajnim imenima džeza: Tom Harrell, Hal Galper, Adam Nussbaum,Keith Javors, E.J. Strickland, BenWilliams… Takođe, ostaće zapamćen i Weidman + Kireyev kvartet, u kojem je kolider bio pijanista James Weidman, Harvie S na basu i bubnjar Steve Williams. Ovoj grupi, ali pod novim imenom “Super Quintet”, se za turneju po istočnoj obali USA (proleće 2014. godine) priključio i trubač Eddie Henderson.

Kireyev je imao izuzetno uspešne ekperimente u kojima je spajao džez i tradiciju sa različitih meridijana, uključujući i Južnu Ameriku, Daleki Istok (zapaženi prijekat “Feng Shui Jazz Theatre”, Afriku… Njegov album “Mandala” na kojem je sarađivao sa afričkim muzičarima, 2008. godine je bio nominovan za Grammy nagradu u kategoriji “najbolji savremeni džez album”.

Pre tačno dve decenije, na čuvenom Montreux Jazz Festivalu u Švajcarskoj dobio je specijalnu  nagradu za izuzetno izvođenje, a nastupao je i na mnogum drugim značajnim festivalima: London Jazz Festival, Malborough Jazz Festival, Birmingham Jazz Festival, Liechfild Jazz Festival (Engleska), SXSW, New York Jazz Improv (USA)…. kao i legendarnim džez klubovima: Symphony Space, Smalls, Iridium Jazz Club, Yoshi’s, Smoke, Chris Jazz Cafe, Blues Alley…  Uz sva svetska  svetskih priznanja, Oleg Kireyev je izuzetno cenjen i u svojoj domovini:  ima zvanje savetnika za kulturu predsednika Baškirije.

https://www.youtube.com/watch?v=kRx_xMd607M   ceo koncert, Ufa, Baškirija

www.olegkireyev.com

https://www.facebook.com/OlegKireyev/

https://soundcloud.com/oleg-kireyev

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.