Francuski ataše za kulturu posetio Studentski kulturni centar (SKC) Niš

Francuski ataše za kulturu u Francuskom institutu u Srbiji Katrin Fodri i šefica kancelarije FI u Nišu Monika Damnjanović posetile su Studentski kulturni centar Niš i imale sastanak sa direktorom dr Predragom Jelenkovićem.

Teme sastanka bili su događaji koje ove dve institucije tradicionalno organizuju zajedno, ali su se otvorile i nove mogućnosti za saradnju.

Dobra saradnja SKC-a i Francuskog instituta se nastavlja – 21. juna će Nišlije Svetski dan muzike slaviti u dvorištu Univerziteta, gde će nastupiti francuski DJ Charles-Baptiste. Ovaj muzičar, kompozitor, i muzički producent ne radi samo klasične setove, već će publika imati priliku da čuje i francusku pop muziku.

Delegaciji Francuskog instituta posebno je bio zanimljiv Festival diplomskog filma koji je SKC prvi put organizovao prošle godine, a koji će ove godine okupiti filmove studenata iz cele bivše SFRJ. Gospođa Fodri je otvorila mogućnost saradnje festivala SKC-a sa velikim festivalom studentskog filma u Francuskoj “Le Poitiers Film Festival”. Jedna od ideja je da bi pobednički film SKC-ovog festivala mogao biti prikazan u revijalnom delu u Francuskoj, i obrnuto.

Delegacija Francuskog instituta zainteresovala se i za rad našeg Akademskog pozorišta, a na sastanku je dogovoreno da pozorište dobije prevode savremenih dela francuske drame pisaca Frederika Sontaga, Lusi Dipo, Žerara Votskina, Lorana Movinjea, Davida Leskoa…

Podsetimo, jedan od najznačajnijih projekata Studentskog kulturnog centra Niš i Francuskog instituta u Srbiji je Takmičenje za frankofonu pesmu, koje se ove godine održalo po 18. put.

Takođe pročitajte

Niški atletičar postao pivar

Nišliji Stevanu Antanasijeviću atletska karijera nije bila suđena, ali zato preduzetnička jeste. Započeo ju je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.