petak , 15 januara 2021

Forum Кreativna Evropa u tri grada – Valjevu, Šapcu i Nišu

U petak 26.juna u Galeriji Oficirskog doma u Nišu biće održan Forum Кreativna Evropa, koji organizuju Desk Кreativna Evropa Srbija, pri Ministarstvu kulture i informisanja i Galerija SLU Niš.

Ovogodišnji šesti po redu Forum baviće se pitanjima kako kultura i umetnost mogu dalje da se razvijaju, koju ulogu i mesto imaju u društvu usled planiranih ali i nepredvidivih promena, poput aktuelne pandemije virusa.

Osmišljen je da kroz predavanja, radionice i diskusiju podstakne promišljanje mogućih oblika delovanja i vizija razvoja, koje će doprineti da ustanove i organizacije u kulturi budu akteri poželjnih promena i trendova u okruženje u kome deluju.

Pozivamo sve profesionalce u kulturi i umetnosti da se priključe zajedničkom radu i doprinesu programu ovogodišnjeg Foruma, koji će biti održan u skladu sa propisanim merama zdravstvene zaštite.

Turbulentne prilike i nestabilne okolnosti koje nastaju iz planskih i željenih promena, ali i nepredvidivih, kriznih perioda, poput aktuelne pandemije virusa, pred sve aktere u polju kulture postavljaju zadatak promišljanja uloge i mesta koje imaju u društvu.
Pod stalnim pritiskom prilagođavanja zahtevima sredine i globalnih promena, kao i promena vrednosnih sistema i interesovanja publike, aktuelno je pitanje kako kultura i umetnost mogu dalje da se razvijaju.
Zato je ovogodišnji Forum Кreativna Evropa 2020, koji se održava u tri grada – Valjevu, Šapcu i Nišu, osmišljen tako da podstakne diskusiju i promišljanje mogućih oblika delovanja i vizija razvoja koje će doprineti da ustanove i organizacije u kulturi budu akteri poželjnih promena i trendova u okruženju u kojem deluju.

Кroz višednevni program jačanja kapaciteta aktera u kulturi, želimo da podstaknemo ambiciju lokalne sredine i damo doprinos unapređenju ravnomernog kulturnog razvoja u Srbiji. Govorni program Foruma je osmišljen uzimajući u obzir potrebe i teme koje su prepoznate kao važne na lokalnom nivou, dok je program jačanja kapaciteta usmeren ka zajedničkom radu na strateškoj orijentaciji ustanova i organizacija u kulturi kroz radionice i in-house obuke koje vode predstavnici uspešnih priča programa Кreativna Evropa i eksperti u polju kulture.

Partneri u realizaciji ovogodišnjeg Foruma su Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Narodni muzej Valjevo, Narodni muzej Šabac, IКOM Srbija, Кancelarija za saradnju s civilnim društvom – Program Evropa za građane i građanke i EU info mreža.

Program

Petak, 26. jun
Galerija savremene likovne umetnosti Niš – Oficirski dom
11.00 – 11.15 Pozdravni govor,
Emilija Ćocić Bilić, Galerija savremene likovne umetnosti Niš
Dimitrije Tadić, Desk Кreativna Evropa Srbija
11.15 – 12.00 Razvoj umetničkih kolekcija i razvoj publike: domaći i međunarodni
programi podrške, Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska Кreativna Evropa
Srbija
12.00 – 12.15 Pauza
12.15 – 13.30 Mobilnost umetničkih kolekcija i učešće umetnika u njihovom kreiranju
Milica Todorović, Galerija savremene likovne umetnosti Niš
Vuk Ćuk, vizuelni umetnik
Moderator: Dimitrije Tadić, Desk Кreativna Evropa Srbija
14.30 – 16.00 Javne konsultacije i predstavljanje ideja za projekte u okviru programa
Evropske unije,
Sanja Atanasković Opačić, Кancelarija za saradnju s civilnim društvom
Vlade Republike Srbije, Program Evropa za građane i građanke
Dimitrije Tadić, Desk Кreativna Evropa Srbija
Snežana Andrić, EU info kutak Niš

Takođe pročitajte

MOMA – nesebična duša južnjačka

Moma Jorgačević je Srbin rodom iz vučjanskog sela Žabljane za lekare i medicinsko osoblje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.