utorak , 4 oktobra 2022

Forum Kreativna Evropa prvi put u Nišu

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da će se ove godine u Nišu po prvi put održati Forum Kreativna Evropa, 30. i 31. maja.

Pitanje kojim se ovogodišnji Forum bavi glasi: na koji način projekti i modeli organizovanja u kulturi mogu da podstiču saradnju, boreći se protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti.
Program Foruma organizovan je u tri bloka, koji će se realizovati: Kritičko mišljenje i medijska pismenost, Participativno upravljanje u kulturi, Horizontalno znanje.

U vremenu preispitivanja modela budućeg društvenog funkcionisanja našeg kontinenta, prepoznata je neophodnost daljeg razvijanja demokratkih upravljačkih principa, jačanja autonomije donosilaca odluka u kulturi, kao i kapaciteta za kritičko mišljenje i delovanje. Biće reči o pojmovima poput zajedničko upravljanje, participacija, lokalne zajednice, ko-kreacija, te o uvođenju participativnih modela upravljanja u kulturi i biće predočeni primeri dobre prakse (npr. primena Faro konvencije), te definisane smernice za uvođenje tih modela kod nas.

Program pod nazivom Horizontalno znanje čine treninzi domaćih i inostranih profesionalaca u kulturi u oblastima relevantnim za program Kreativna Evropa (razvoj publike, nove tehnologije u kulturi, kulturni turizam i slično), kao i peer-to-peer otvorena platforma za razmenu znanja i veština među profesionalcima u kulturi. Ovaj segment programa biće organizovan na osnovu konkursa-poziva profesionalcima da predlože svoje treninge, radionice, programe.

Biće organizovane prezentacije uspešnih projekata u programu Kreativna Evropa iz 2018 godine, obuke za konkurisanje na program Kreativna Evropa, konsultacije o projekntim idejama, prezentacije različitih izvora finansiranja u kulturi, umetnički programi i kokteli.

Detaljan program Foruma možete videti na linku.

Tokom Foruma biće organizovane i radionice za koje su prijave za učešće otvorene do 19. maja:
– Radionica „Kritičko mišljenje i osmišljavanje projekata u kulturi“;
– Radionica „Nove inicijative -mesto izdavača u projektima kulturne saradnje“;
– Radionica „Vođene ture kao medij prezentacije lokalnog kulturnog nasleđa“;
– Radionica „Vizuelni identitet ustanova kulture“

Forum u Nišu organizuje Desk Kreativa Evropa u partnerstvu sa Upravom grada Niša i Mladim ambasadorima.
Pored Niša, Forum će biti organizovan i u Beogradu i Novom Sadu.

Takođe pročitajte

Trikovi i saveti za uređenje kuhinje i trpezarije

Nemate dovoljno prostora za formalniju trpezariju? To nije problem. Kako idemo u korak sa urbanizacijom, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.