ponedeljak , 20 marta 2023

Fizička aktivnost smanjuje vršnjačko nasilje

Deca koja nisu fizički aktivna su nervozna, napeta. Ovo je jedan veliki problem na globalnom nivou i da bi podstakli svoju decu roditelji i zajednica treba da stvore sredinu u kojoj ćemo svi biti fizički aktivni, navodi u autorskom tekstu Filip Dojčinović, strukovni nutricionista – dijetetičar i licencirani personalni trener.

Dojčinović je nedavno proglašen za najboljeg trenera u vlasotinačkoj opštini za 2020.godinu. U svom tekstu dalje kaže:

U današnje vreme sve više je prisutna fizička neaktivnost. Moramo biti svesni da je to veliki problem koji stvara zdravstvene probleme. Ljudi se sve više okreću sedentarnom stilu života. U mnogim zemljama sve je popularniji fizički neaktivan stil života. Deca biraju da svoje slobodno vreme provode uz računar, TV i sl. umesto da vreme oplemene nekom fizičkom aktivnošću.

Mnoga istraživanja su pokazala da je fizička aktivnost u ranom detinjstvu povezana sa boljim fizičkim zdravljem.LINK KA ISTRAŽIVANJU https://ndnr.com/pediatrics/physical-activity-in-children-youth/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27182986/

Deca koja su fizički aktivna se ređe suočavaju sa prehladama i gripom.Rano detinjstvo je vreme kada su deca voljna da isprobaju i ponove nove aktivnosti.Ukoliko su deca fizički neaktivna dolazi do deformiteta kičmenog stuba poput kifoze, skolioze ili ravnih stopala. Vežbe uz uravnoteženu ishranu obezbeđuju osnovu za zdrav i dugovečan život.Stečene navike u pogledu fizičke aktivnosti u detinjstvu i adolescenciji će se uvrstiti kao neophodna navika za zdrav život. Rane godine su ključne kako za dečiji psihofizički razvoj tako i za unapređenje motoričkih sposobnosti.

Bavljenje fizičkom aktivnošću poboljšava zdravlje mišićno-skeletnog sistema, kontroliše kilažu i smanjuje depresiju. Deca koja su fizički neaktivna često ispoljavaju svoje agresivno ponašanje. U  ustanovama sve učestaliji odlazak dece kod psihologa radi razgovora o besu, nezadovoljstvu i uzrocima agresivnog ponašanja.Deca koja nisu fizički aktivna su nervozna, napeta. Ovo je jedan veliki problem na globalnom nivou i da bi podstakli svoju decu roditelji i zajednica treba da stvore sredinu u kojoj ćemo svi biti fizički aktivni.

Veliku ulogu u odgoju dece i njihovih zdravih navika imaju roditelji.Oni su ti koji treba da zainteresuju decu za fizičku aktivnost.Rekreacija u kojoj učestvuje cela porodica ima najveću šansu da se održi.Provodite sve više vremena sa svojim detetom u zabavnim aktivnostima i pronađite sport u kojem najviše uživa. Dakle, uloga roditelja se ne ogleda samo u tome da deci ograniče boravak pored TVa ili računara, već i da pruže lični primer i obezbede različite mogućnosti  za fizičku aktivnost dece – bilo da je to odlazak u park, na klizalište, bazen ili obična igra loptom.

Svakom detetu je potrebna podrška bilo da je dete ušlo u sukob sa nekim ili je na neki način upleteno u problematičnu situaciju. Deca se vrlo lako isprovociraju među vršnjacima, gde se često uočava prihvatanje, odnosno neprihvatanje u zajednicu.Moramo razlikovati nasilno ponašanje od agresivnog ponašanja.Namerno povređivanje ili nanošenje bola je nasilno ponašanje.Agresivno ponašanje može da se javi i prilikom učenja, promene izgleda u pubertetu, nekontrolisane reakcije kojom deca brane svoje mišljenje.Treba da ohrabrimo decu i ulijemo im poverenje i samopouzdanje da prevaziđu talase nasilja i da ih usmerimo na bavljenje fizičkom aktivnošću zarad njihovog blagostanja.

Zašto fizička aktivnost?

Redovna fizička  aktivnost može pomoći deci i adolescentima da poboljšaju kardiorespiratornu sposobnost, izgrade jake kosti i mišiće, kontrolišu  težinu, smanje simptome anksioznosti i depresije i smanje rizik od razvoja zdravstvenih stanja kao što su: rak, dijabetes tip 2, osteoporoza, visok krvni pritisak, gojaznost itd.Dakle, manje stresa, zdravija koža, bolji san, smanjen nivo agresijeovećan nivo energije, povećano samopouzdanje, povećana mišićna snaga, bolji fokus. Ako ste pod pritiskom, kratkim rokovima ili porodičnom svađom, izađite napolje u  30-minutnu šetnju ili uradite brzi trening u teretani. Iznenadićete se kako vežbanje može da razbistri glavu i ublaži stres.

Posledice fizičke neaktivnosti

Dolazi do loše energetske ravnoteže, što znači da kada ste fizički aktivni trošite manje energije nego li što trošite ishranom. Rizik od povećanja prekomerne težine ili gojaznosti, rizik od kardiovaskularnih oboljenja, visok krvni pritisak, povećan rizik od razvoja karcinoma dojke, debelog creva itd.Nezadovoljstvo kod mladih tinejdžera obično vodi nasilničkom ponašanju.Živimo u modernim vremenima gde je normalno biti aktivan na društvenim mrežama. Sva interakcija među tinejdžerima zasniva se na tkz.virtuelnoj komunikaciji. Sve je više depresivne dece koja su fizički pasivna a samim tim i sklona gojenju. Standard postavljaju imućniji i ostala deca teže ka tome da poseduju  dobar auto, markiranu garderobu. U ljudskom genu nije zapisano da treba što više ležati i biti totalno nezainteresovan za bilo kakav vid fizičke aktivnosti.

Živimo samo jednom, pa zašto ne bi ovaj život učinili najboljim mogućim? Neosporne fizičke i mentalne koristi vežbanja mogu vam utabati put ka uspehu. Uspostavite zdrave navike dok ste mladji i bavite se nadolazećim životnim odlukama oko fakulteta, posla ili odnosa uz zdrav duh i telo. Čak i ako ste novi u vežbanju, nema boljeg vremena za početak od tinejdžerskih godina! Što je još važnije, kanalisaćete svoj višak energije na ono što će da vas unapredi a to je FIZIČKA AKTIVNOST!

 

“Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Takođe pročitajte

Prvi skijaški koraci „Pčelica“

Mališani JPU „Pčelica“ Niš boravili su na organizovanom zimovanju od 03. februara do 10. marta, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.