Filmska revija „Euro Fest for Kids“ od 4. do 7. februara u Beogradu, Gornjem Milanovcu i Leskovcu

Prva filmska revija Euro Fest for Kids u organizaciji Mreže bioskopa koju čine Kulturni centar Gornji Milanovac, Leskovački kulturni centar i mts Dvorana biće održana od 4. do 7. februara.

U okviru revije biće prikazani dečiji filmovi, a događaj će otvoriti sinhronizovani animirani film „Ružica i kamena trolica“ danske rediteljke Karle Nor Holmbek. Premijera nosećeg filma revije biće održana u nedelju, 4. februara u 14 časova u sali 6 mts Dvorane.

U sinhronizaciji filma „Ružica i kamena trolica“ učestvovali su đaci iz tri grada koji su pohađali kreativne radionice „Kako sinhronizovati crtani film“ koje su vodili iskusni glumci i filmski profesionalci Vesna Šašić Paštrović i Marko Marković, zajedno s inženjerom zvuka Miletom Novkovićem.

Tokom četiri dana revije, osim nosećeg sinhronizovanog filma, biće prikazani filmovi „Slučaj Tesla“ Andreja Hađivasileva, „Snovi jednog robota“ Pabla Bergera i „Kraljica plesa“ Aurore Gose.

Slučaj Tesla je inspirisan čuvenim genijem Nikolom Teslom u kome ambiciozni mladi pronalazač Toni radi na bežičnom električnom uređaju čvrsto uveren da njegovo otkriće može da reši globalnu energetsku krizu. Radnja filma Snovi jednog robota prati psa koji živi na Menhetnu i umoran je od usamljeničkog života. Jednoga dana odlučuje da sebi napravi prijatelja – robota. Kraljica plesa priča priču o devojčici Mini čiji život se okreće naglavačke kada se poznati plesač doseli u njen grad.

Premijera filma „Ružica i kamena trolica“ biće održana i u druga dva grada, učesnika projekta, u Gornjem Milanovcu u ponedeljak, 5. februara u 18 časova u Velikoj sali Kulturnog centra „Mija Aleksić“, dok će film u Leskovcu premijerno biti prikazan u utorak, 6. februara u 13 časova u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra. Euro Fest for Kids revija biće održana simultano u Beogradu, Leskovcu i Gornjem Milanovcu.

„Ružica i kamena trolica“ je ostvarenje koje je prikazano na najznačajnijim filmskim festivalima za decu i mlade među kojima se posebno izdvajaju: Anesi festival animiranog filma u Francuskoj, Zlin film festival u Češkoj, Kristiansand dečiji filmski festival u Norveškoj itd. Ružica je cvetna vila koja je uvek živela sama u svom grmu. Više od svega sanja da ima prijatelja, ali je previše uplašena da bi ikada napustila svoj grm i zato ga nikada nije pronašla. Međutim, porodica miševa koja živi ispod Ružičinog grma veruje da imaju rešenje. Gospodin i gospođa Maus žele da se Ružica uda za njihovog sina Karla. Pre venčanja spašava je leptir Svila i njih dvoje brzo postaju prijatelji. Kada je Svila kidnapovan od strane kamene trolice, Ružica konačno mora da prevaziđe svoje strahove od svega i usuđuje se da spase svog prijatelja.

Projekat Euro Fest for Kids je nastao sa ciljem promocije evropskih filmova za decu i obrazovanja mladih u području filmske animacije i sinhronizacije. Projekat je podržan od strane programa „Collaborate to Innovate“ udruženja Europa Cinemas – MEDIA Kreativna Evropa.

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.