Filmovima spasili hiljadu mališana iz Avganistana i Pakistana

Sredstvima prikupljenim tokom četiri filmskih večeri i uz podršku Fondacije Bila i Melinde Gejts na račun globalnog Polio Plus fonda Rotarakt klub „Niš Centar“ uplatiće 68.100, 00 dinara što je dovoljno za kupovinu 1000 vakcina kojima će se zaštititi životi toliko dece u Avganistanu i Pakistanu.

vakcineU cilju podrške globalnom End Polio Now projektu za iskorenjivanje dečije paralize u svetu, Rotarakt klub „Niš Centar“ je od 25.septembra do 23.oktobra na Letnjoj pozornici u Tvrđavi organizovao filmske večeri na kojima su prikazivani izuzetni filmski klasici svetske kinematografije snimljeni u periodu posle 1940. godine.

„Nišlije i Rotarakt zajednica zajedno sa Distriktom 2483 još jednom su pokazali humanost, pokazali da je sa malo dobre volje i uloženih par sati nedeljno može da se uradi puno pozitivnih stvari. Kada sve lokalne aktivnosti smestimo u jednu globalnu sliku, mi smo danas na korak do iskorenjavanja dečije paralize u svet, naveli su u svom saopštenju.vakcinacija-dece

Od 1985. godine, kada je pokrenut Polio Plus program, bilo je više od 350.000 registrovanih slučajeva dečije paralize u 125 zemalja. Kao rezultat programa, broj polio slučajeva je danas smanjen za 99,9% i samo dve zemlje ostale su polio endemske – Avganistan i Pakistan.

vakcine-polio-naslovnaSvetski polio dan – 24. oktobar, ustanovljen je od strane Rotary Internationala na dana kada je rođen Džonas Solk, lekar koji je vodio prvi tim za razvoj vakcine protiv polio virusa. I danas za polio virus ne postoji lek, već samo efikasne vakcine, pa je imunizacija jedini siguran način za sprečavanja i iskorenjavanja polio virusa u svetu.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.