Film o magičnoj Hipi dolini

City Marketing centar (CMC) počinje novi filmski projekat koji će sačuvati od zaborava legendarnu Hipi dolinu.

Dokumentarni film će biti generacijska priča o mladosti, ulici koja je bila tačka susreta, ali i mesto gde su se učile važne životne lekcije. Filmska ekipa koja učestvuje u realizaciji, obećava da će Niš dobiti “suvenir” koji će mamiti suze, buditi drage uspomene i biti ponos Grada.sana-2
Niš je bio jedini grad u nekadašnjoj Jugoslaviji koji je imao jedinstveni korzo, magičnu Hipi dolinu o kojoj se znalo od Vardara do Triglava. Ulica pod nazivom Vladimira Nazora u samom centru Niša, u periodu od 1972. do 1979. godine svima je bila poznata jedino kao Hipi dolina. Dešavalo se da turisti, koji su u to vreme boravili u gradu, budu zbunjeni brojem mladih koji su svake večeri šetali, ili jednostavno stajali u toj ulici. Često je bilo i pitanje “da li su to studentske demostracije”?
Oliver Paunović, direktor City Marketing Centra, biće i producent filma o Hipi dolini. Kaže da se raduje projektu, iako pripada mlađoj generaciji koja nije osetila čari druženja u ovoj ulici.
“Nemam dilemu da je Gradu potrebno i filmsko “sećanje” na ovu ulicu. O Hipi dolini sam slušao od starijih prijatelja i uvek su mi te priče bile zanimljive. Nadam se da ćemo i mi, ekipa koja će raditi, kroz film upoznati mnoge koji su odrastali u Hipi dolini i bili svedoci jedne mnogo bezbrižnije mladosti,” kazao je Paunović.sana
Scenario za film pisaće poznati niški glumac i dramski pisac Miriljub Riki Nedović.
“Ideja mi je da ispričam priču o jednom vremenu, o jednoj generaciji, građanskom Nišu, čini mi se, zlatnom dobu grada. Možda je zlatan za nas, jer smo bili mladi, ali voleo bih da kroz film i mlađe generacije osete tu atmosferu, pa neka sami donesu sud. Hipi dolina je metafora, vremenska odrednica o kojoj želim da ispričam priču namenjenu svim generacijama”, rekao je Nedović.
Moderatori u filmu i savremenici Hipi doline su Bane Miljković, nekadašnji najpoznatiji di-džej u gradu i Dragan Aranđelović Ara, inicijator da ulica Vladimira Nazora dobije tablu sa podsećanjem da se nekada zvala “Hipi dolina”. Tabla je svečano otkrivena 7. marta ove godine.
“Bane i ja smo tu da budemo veza sa ljudima čije su sudbine vezane za Hipi dolinu. Predlagaćemo i pronalaziti te ljude, da bi svojom pričom upotpunili scenario. Hipi dolina je bila pre svega odraz načina života, a sasvim slučajno je to bila baš ulica Vladimira Nazora. Mladi, pre svega intelektualna i građanska opcija su neformalnim druženjem na tom mestu iskazivali jednakost u načinu života tog vremena. Mnogo godina kasnije došlo je do raslojavanja, ali u tom periodu, svi koji su se okupljali tamo bili su jednaki skoro u svemu – načinu razmišljanja o životnim vrednostima, jednaki u muzici, sportu, filozofiji, književnosti, pogledu na narkotike”, objasnio je Aranđelović.sanaa
Uz Olivera, Rikija, Aru i Baneta, član ekipe je i reditelj filma Boban Rajković. Saglasni su da je dokumenatrac bitan za urbanu istoriju Niša sedamdesetih godina. Da se ne zaboravi.

“Jer, kroz 50 godina gotovo niko neće znati, ako se ova generacija ne potrudi, da je tu bilo stecište najintelektualnije omladine Niša koja je zaslužna za razvoj građanske kulture,” zaključio je Aranđelović.

Prva klapa filma o Hipi dolini će pasti na proleće sledeće godine, a film će, kao i prethodna tri City Marketing Centra, biti premijerno prikazan na završnoj svečanosti Filmskih susreta.

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.