Festival reciklažne i cirkularne umetnosti “CircleArt” – 0% otpada, 100% kulture

Trodnevni festival reciklažne i cirkularne umetnosti, održava se u organizaciji Udruženja za prirodu i društvo “Multivox”, po prvi put u Nišu u jednoj od najstarijih i najlepših gradskih ulica sa drvoredom, u Milentijevoj br. 12 u dvorištu i klubu CITY SMART, od 1. do 3.septembra.

Otvaranje festivala je zakazano za petak, 1.9 sa početkom u 18h, Izložbom plakata studenata Fakulteta umetnosti, sa izborom rešenja za vizuelni indetitet festivala, pristiglih na Javni poziv, kao i prezentacijom rezultata realizovanih radionica tokom leta.

Tokom samog čina svečanog otvaranja festivala, trajaće umetnička intervencija mr Eška Kurtića, grafičkog dizajnera, poznatog niškog muraliste, a zatim sledi koncert Dude Buržujke, unplugged. Prvo veče,  festival će zatvoriti  filmski program, izborom dokumentarnih filmova iz jugoistočne Srbije koji za temu imaju eko aktivizam i zaštitu životne sredine.

Festival “CircleArt” obuhvata niz muzičkih programa, filmskih projekcija, radionica, umetničkih intervencija, debata na temu “zelene tranzicije u umetnosti i kulturi”, eko aktivizma, reciklaže, upravljanje otpadom, cirkularne energije, održive mode, DIY kulture, urbane održive mobilnosti, klimatske krize….Kako do koncepta 0% otpada i zašto 100% kulture?

Vidljiv će tokom festivalskih dana biti, ne samo reciklirani otpad, već i „Koncerti bez struje”, „Trampa u modi”, „NIŠta Ni Hor”. Čuće se pesnici poput Škart Prote, koji će uputiti javni poziv svima koji „žele da se oprobaju u pevanju recikliranih stihova iz pesama nekadašnjih novotalasnih i pop niških bendova”.

Na festivalu će učestvovati pesnik, Bojan Ilić Bokerini, Duda Buržujka, i Kontroverzni Di-džej, dok će se u pozadini sinhrono odvijati razmena ploča, stripova, i odevnih predmeta.

Posebno zanimljiva tribina pod nazivom “Zelena tranzicija u umetnosti i DIY kultura” , očekuje zainteresovanu publiku za ovu temu u subotu, 2.9. sa početkom u 17h. Od prisutnih govornica biće prisutna osnivačica FFM platforme posvećenoj „sporoj modi”, Dunji Jovanović, producentkinja i profesorka FDU iz tima Green Art inkubatora iz Beograda, Tijana Mićanović i Aleksandra Stanković, studentkinja doktorskih studija, studijski program tehnološkog inženjerstva, Tehniloški fakultet Leskovac, Univerzitet u Nišu.

Festival u nedelju, 3.9. zatvara radionica sadnje saksijskog ukrasnog i začinskog bilja, kao i radionica za servisiranje i održavanje bicikli.

Zainteresovani za “horski aktivizam” , mogu se prijaviti na Javni poziv Škart Prote, poznatog beogradskog umetnika, aktiviste, pesnika, osnivača  nekadašnjeg “Horkeškarta”. Poziv je otvoren na stranicama društvenih mreža Udruženja za prirodu i društvo Multivox, a radionica “NIŠta ni hora” i javne probe na različitim lokacijama u gradu, trajaće od 1. do 3. septembra.

Ovaj projekat dobio je podršku od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju”, koji sprovodi Hartefakt fond.

Projekat finasijski podržava i Evropska unija.

Takođe pročitajte

Slavni violinista dobija laskavu titulu u rodnom gradu

Nišlija Nemanja Radulović, koji godinama živi i stvara u Francuskoj, biće proglašen za počasnog člana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.