Festival posvećen klavirskoj muzici u Nišu okupio veliki broj ljubitelja klasične muzike

Svako veče festivala “HAMMER PIANO FESTIVAL” u Svetosavskom domu u Nišu, posvećen klavirskoj muzici bilo je posebno pa je zato  od 4. do 9. oktobra okupio veliki broj posetilaca.Prve večeri festivala, publika je imala priliku da uživa u izvanrednom nastupu poznate italijanske pijanistkinje, Irene Venecijano. Izvodeći dela kompozitora Griga, Smetane i Šopena, Irena je svojom izuzetnom emocijom, elegancijom i srdačnošću dirnula srca prisutnih. Pre bis-a, obratila se publici na srpskom jeziku, izrazivši zahvalnost za poziv i organizaciju festivala. Ovacije publike nisu prestajale, oduševljenje je bilo očigledno i dugotrajno.

Japanska pijanistkinja Jasujo Segava nastupila je drugog dana i pokazala je virtuoznost sviranja isključivo levom rukom. Izvela je dela poznatih japanskih i evropskih kompozitora:Murate, Jošimatsua, Mitsunage, Borkijeviča, Donicetija u transkripciji Lešetickog i Sankana. Njen impresivan talenat očarao je publiku koja je sa divljenjem posmatrala izvedbu programa izvedenog samo levom rukom.

Trećeg dana festivala sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta u očekivanju nastupa mladog pijaniste Aleksandra Sinčuka. Njegov maestralni nastup izazvao je ovacije publike i traženje biseva. Aleksandar je očarao prisutne izvođenjem dela Sergeja Rahmanjinova. U sali su se našli i gosti iz drugih gradova Srbije, uključujući celu grupu učenika i profesora iz Paraćina. Njihovo uživanje u izvedbi bilo je evidentno. Program je dodatno obogaćen kratkim dokumentarnim prilogom o Sergeju Rahmanjinovu, koji su upotpunili profesori sa Fakulteta umetnosti u Nišu.

Nastup klavirskog dua “VooDoo piano duo”, koji čine Vuk Božilović i Dušan Grozdanović obeležio je četvrto veče. Ovi mladi i talentovani pijanisti izveli su izuzetna dela kompozitora kao što su Mozart, Beethoven, Schubert, Ravel, Strauss i Smetana. Njihovo izvođenje oduševilo je prisutnu publiku koja je izrazila svoje oduševljenje dugim ovacijama

Peto veče festivala bilo je rezervisano za finalni deo programa, koji je obuhvatio nezaboravne nastupe muzičara. Dorian Leljak i Ian Džons izveli su magične kompozicije Šuberta i Šopena, priređujući publici muzički spektakl. Pauza u drugom delu programa najavila je izuzetan nastup Doriana Leljaka i gudačkog kvarteta u čijem sastavu su: Vojin Aleksić, Milica Kostić, Nemanja Živanović i Pavle Rakočević. Oni su izveli Dvoržakov kvintet u A-duru. Publika je nagradila umetnike dugotrajnim aplauzima i ovacijama, a posebno je bila oduševljena i tražila dodatnu kompoziciju tokom bisa.

“Ovaj festival je pokazao da postoji značajan apetit za klasičnom muzikom u našoj zajednici, te se s nestrpljenjem iščekuje sledeća godina i nova muzička iskustva koja će doneti festival “HAMMER PIANO FESTIVAL”, navode organizatori.

 

Takođe pročitajte

Izložba „Iza zelenog zida“ u galeriji KvArt BW

Zavirite u neverovatnu seriju radova koji otkrivaju jedinstvenu slikarsku perspektivu na odnos grupe i pojedinca …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.