Festival evropskog filma u četiri grada

U okviru kampanje kulturnog nasleđa, EU info centar u Beogradu i Delegacija EU u Srbiji u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) organizuju sedmi po redu Festival evropskog filma čija je svrha otkrivanje i istraživanje srpske i evropske kulturne baštine kroz film.

Moto kampanje Evropske godine kulturnog nasleđa i festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost”.
Festival evropskog filma nakon majskih projekcija u Zaječaru i Mladenovcu, ove nedelje seli u četiri grada, u Gradski kulturni centar Užice (4-7. jun), Kulturni centar Šabac (5-8. jun i 3-6. jul), Centar za kulturu Lazarevac (7. jun – 23. avgust) i Leskovački kulturni centar (7-14. jun).Ulaz na sve projekcije je slobodan, a lubitelji sedme umenosti uživaće u 19 najnovijih filmova u znaku kulturnog nasleđa Starog kontinenta: Nemačke, Holandije, Austrije, Kipra, Belgije, Mađarske, Hrvatske, Slovačke, Španije, Grčke, Švedske, Danske, Italije, Slovenije, Bugarske, Francuske, Portugalije i Velike Britanije.

Ove godine Evropska unija, pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”, obeležava Evropsku godinu kulturnog nasleđa. Tokom 2018. godine, širom Evrope biće organizovani mnogobrojni događaji i manifestacije, kao i pokrenuta serija inicijativa, čiji je cilj da ohrabri građane da otkriju šta je to kulturno nasleđe njihovih gradova, regiona, zemalja i same Evrope. Pod istim sloganom, Delegacija EU u Srbiji i EU info mreža (EU info centar Beograd i EU info kutci u Nišu i NovomSadu) organizuju kampanju promocije kulturnog nasleđa koja će trajati tokom čitave godine.
Više od 40 događaja u Beogradu, NovomSadu, Nišu, Novom Pazaru i drugim gradovima biće organizovano tokom kampanje čiji je cilj da se mesta od značaja za kulturno nasleđe približe građanima, pojača svest o zajedničkom kulturnom nasleđu i ojača osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru.
Sve događaje možete pratiti na sajtu kampanje http://euinfo.rs/evropska-godina-kulturnog-nasledja/ kao i na društvenim mrežama putem haštagova: #EUfilmFest, #EvropaZaKulturu, #EuropeForCulture.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.