subota , 8 avgusta 2020

Festival evropskog filma od 8. do 12. oktobra u NKC-u

Festival evropskog filma nastavlja jesenju turneju u Nišu.

Od ponedeljka, 8. oktobra do petka 12. oktobra, festival će biti održan u Niškom kulturnom centru. Devet filmova najbolje evropske kinematografije Nišlije i Nišlijke će moći da pogledaju od 19 i 21 čas, besplatno tokom trajanja festivala. Festival evropskog filma će se tokom jeseni održati i u Novom Sadu, Zaječaru, Užicu Novom Pazaru, Jagodini, Šapcu, Kruševcu i Kučevu. Festival evropskog filma se održava u organizaciji Delegacije Evropske unije, EU info centra i EU info kutka Niš u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) i lokalnim partnerima – Media i reform centrom, Niškim kulturnim centrom i Francuskim institutom.
Evropska unija proglasila je 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa, te se ovogodišnji festival održava u tom duhu, pod motom „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”, s idejom da se posetioci podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine, kroz filmsku umetnost.

PROGRAM FESTIVALA EVROPSKOG FILMA U NIŠKOM KULTURNOM CENTRU:

Ponedeljak, 8. oktobar
19h Svetlo (Mademoiselle Paradis, Austrija, 2017, 97 min) DRAMA
Režija: Barbara Albert

Beč, 1777. Maria Theresia („Resi“) Paradis, 18 godina, je slepa pijanistkinja izuzetnog talenta. Resi je izgubila vid bukvalno preko noći kada je imala tri godine. Nakon nebrojenih neuspelih medicinskih eksperimenata, njeni preterano brižni roditelji traže kontroverznog „doktora čudotvorca“ Franza Antona Mesmera, kao poslednju nadu za izlečenje. Doktoru Mesmeru bi šansa da uspešno izleči mladu devojku mogla doneti slavu i bogatstvo. Resi se seli na imanje doktora i njegove supruge, gde u društvu drugih pacijenata prvi put iskusi ličnu slobodu. Čini se da Mesmerov tretman skoro odmah daje rezultate. Međutim, Resi uskoro primećuje da što joj se vid više vraća, njena muzička virtuoznost sve više opada. Ona postaje svesna da cena povratka u društvo onih koji vide može biti previsoka ukoliko podrazumeva gubitak njenog unutrašnjeg sveta muzike.

21h Južni vetar
(Notias, Grčka, 2016, 99 min) KOMEDIJA/DRAMA
Režija: Tassos Boulmetis
https://www.youtube.com/watch?v=spLrwd7LNlo
Kada Stavros prvi put oseti da je zaljubljen, njegova želja da priče priča na sebi svojstven način, takođe, se zapali. Turbulentne decenije 60-ih, 70-ih i 80-ih stalno stimulišu njegovu maštu. Tokom svog putovanja od perioda adolescencije do perioda odrastanja, javljaće mu se priče o drevnim mitovima, dugim putovanjima i prelepim ženama. Konzervativni roditelji, zbunjeni i frustrirani, vode ga od jednog do drugog specijaliste. Dijagnoza varira, sve dok im vračara ne kaže da je dečak žrtva retke antičke bolesti – mitopatije koja se javlja samo dok je zaljubljen. Suočen sa realnošću, pretvara svoje priče u slike i otkriva sebe u tom procesu.

Utorak, 9. oktobar
19h Kratki filmovi BAFTA 2017
(BAFTA, Velika Britanija, 2017, 98 min)

Pogledajte osam kratkih filmova i animacija nominovanih u British Short Film i British Short Animation na filmskim nagradama EE British Academy Film Awards.

21h Tonio (Holandija, 2016, 100 min) DRAMA
Režija: Paula van der Oest
https://www.youtube.com/watch?v=0u1cD4Z6KZI

Nakon pogibije 21-godišnjeg studenta Tonija u saobraćajnoj nesreći, njegovi roditelji pisci suočavaju se sa tugom i žaljenjem jer trpe agoniju gubljenja svog jedinog deteta. Tragičan događaj drastičnio menja njihov život. A.F. Th. van der Heijden zasnovao je svoj roman TONIO (de Bezige Bij) na tragičnoj nesreći koja je uzela život njegovom jedinom sinu. Knjiga je osvojila nagradu Libris i NS Publieksprijs (javna nagrada), a njen autor prestižnu nagradu P.C. Hooft Award. Preko 200.000 primeraka knjige je prodato do danas.

Sreda, 10. oktobar
19h Upad kod Bergmana (Traspassing Bergman, Švedska, 2013, 107 min) DOKUMENTARNI
Režija: Jane Magnusson, Hynek Pallas

Grupa poznatih međunarodnih filmskih producenta, među kojima su Michael Haneke, Clair Denis, and Alejandro González Iñárritu istražuju osamljenu kuću koju je izgradio poznati švedski režiser Ingmar Bergman na ostrvu Faro na Baltičkom moru, dok razmišljaju o njegovom bogatom filmskom nasleđu, posećujući obližnje lokacije viđene u mnogim njegovim filmovima. Dodatni intervjui sa ljudima kao što su Martin Scorsese, Lars von Trier, Wes Anderson, Ang Lee, Zhang Yimou, Woody Allen, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Robert De Niro, nude dokaz o Bergmanovoj bogatoj viziji i trajnom uticaju na filmski svet.

21h Dok ne gledaš (When You Look Away, Danska, 2017, 80 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Phie Ambo
https://vimeo.com/208452224

Dokumentarac ispituje predmet svesti u smislu kvantne fizike u bliskoj saradnji sa naučnicima na Niels Bohr institutu. Narativni oblik filma daje publici priliku da prate proces u kome rezultati nisu predstavljeni ranije, a pokreće niz osnovnih naučnih pitanja: šta ako osnovni uzročni odnosi u svetu ne funkcionišu kao što mislimo da oni rade? Da li treba da razumemo odnos između naše svesti i fizičkog sveta na potpuno novi način? Šta se dešava na granici nauke, gde se sukobljavaju prihvaćene istine i divlje teorije? Može li novi način razumevanja naše ljudske svesti doći sa potpuno neočekivanog mesta?

Četvrtak, 11. oktobar
19h Druga strana nade – (Toivon tuolla puolen, Finska, 2017, 100 min) DRAMA
Režija: Aki Kaurismäki

Film Akija Kaurismakija sa otvorenim srećnim krajem i nagradom Srebrni medved za režiju na 67. Berlinskom festivalu. Dve priče koje se spajaju nakon 40 minuta. Prva prati Haleda, sirijskog izbeglicu. Slepog putnika na teretnom brodu koji se iskrcao u Helsinki, kako bi, iako s malo nade u uspeh, tražio azil. U drugoj, Vikstrom je trgovački putnik koji prodaje muške kravate i košulje. Ali kada ga u kockarnici na pokeru posluži sreća, okreće leđa trgovini i kupuje restoran u najudaljenijem kutku Helsinkija.

21h Sonar – (Sonar, Belgija, 2017, 106 min) DRAMA
Režija: Jean-Philippe Martin

https://www.youtube.com/watch?v=pcqCDWDJYgw

Trideset četvorogodišnji inženjer zvuka, Tomas, živi uravnoteženim životom, razastrt između radova za radio, bendova za koje snima i muzičkih minijatura koje bi i sam želeo da izvede. Vreme često provodi zaključan u svom studiju, i više voli da bude okružen muzikom, zvucima nego ljudima. Fred, njegov alter ego, optužuje ga za njegovu autoizolaciju i usamljenički život. Tomas ima površan odnos sa svojom majkom, retko je posećuje i nakon jedne od njegovih retkih poseta rodnom, provincijskom mestu on snimajući buku na autoputu upoznaje Aminu, 22-godišnju mladu devojku iz Magreba. Amina ima problema sa šefom, usled čega veruje da je u opasnosti, navodeći Tomasa da se umeša i primi je na prenoćište.

Petak, 12. Oktobar
19h Nijedan system nije siguran (Who Am I – kein System ist sicher, Nemačka, 2017, 106 min) TRILER
Režija: Baran bo Odar
https://youtu.be/JIuMCpawym4
Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa, zbog čega se često povlači u dubine interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Digitalni maskenbal Benjaminu ne pada teško, on je vrhunski haker. U harizmatičnom Maksu on nalazi istomišljenika. Zajedno sa temperamentnim Stefanom i paranoidnim Paulom osnivaju hakersku grupu „CLAY“ (skraćenica za „Clowns Laughing @ You“). U međuvremenu se u realnom životu jedna žena, atraktivna Mari, interesuje za Benjamina, tako da se on po prvi put oseća važnim. Međutim, hakerska zabava se iznenada pretvara u zbilju onog trenutka kada Savezna kriminalistička služba (BKA) i Europol pokreću istražne radnje protiv CLAY-a. U samom vrhu: stručnjakinja za sajber kriminal Hana Lindberg…

Takođe pročitajte

Heroji Hitne pomoći – Porodili ženu na aerodromu

Državljanka Tunisa koja se zahvaljujući brzoj i adekvatnoj intervenciji doktora iz ambulante u subotu uveče …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.