Fenomen prirode „zeleniče“ na obroncima Ostrozuba

Pored Ostrozuba endemska biljka „zeleniče“ ili „lovor višnja“ ima stanište na još tri lokacije u celom svetu i jedna je od najstarijih biljaka jer vodi poreklo od pre ledenog doba.

zelenice bukova suma ostrozubČitav jedan vek ne prestaje da inspiriše botaničare, biologe i ekologe jer je neverovatno da je kao mediteranska biljka opstala u bukovoj šumi na nadmorskoj visini od 1400 metara. Prvi je svetu predstavio 1886.godine naš najpoznatiji botaničar Josif Pančić koji je i glavni „krivac“ zbog fame koja prati ovu biljku.

zelenice cvet ostrozub bistricaNaime, sve do 1983.godine verovalo se da ona ne cveta ali je te godine profesor dr Novica Ranđelović, jedan od osnivača Južnomoravske botaničke škole dokazao suprotno. Zeleniče na Ostrozubu ne vegetira nego cveta svake godine tokom maja.

zelenice predavanje novica randjelovicOd te godine  maja se organizuje  pohod prirodnjaka na Ostrozub, odnosno selo Bistricu na tromeđi opština Vlasotince, Leskovac i Crna Trava. Ove godine su odlučili da to da to bude 5.jun, Svetski dan zaštite životne sredine jer je zeleniče pravi predstavnik fenomena prirode.

zelenice bistrica„To je endemo relikt jer ne samo da ima staništa na par mesta u svetu već je i jedna od najstarijih biljaka na planeti. Njena staništa su još i na Kavkazu, ima je u Bugarskoj i Iranu, kaže profesor dr Vlastimir Stamenković koji je pored Ranđelovića godinama izučavao biljku i njeno stanište. Njih dvojica su podsetili i na druge profesore poput Vidaka Jovanovića, Miodraga Ružića, Spasu Sotirova i Engleza Dejvida Hila koji su bili uključeni u ova istraživanja.

zelenice rezervat prirodeČitavo područje je zbog ove biljke država proglasila za rezervat prirode „Kačer zeleničje“ gde se u netaknutoj prirodi  može uživati u lepoti ovog fenomena. Na spisku je „Crvene knjige flore Srbije“ jer je svrstana u 215 retkih i zaštićenih vrsta.

zelenice pohod ostrozub srbijasumeKoliki je značaj „zeleničja“ potvrđuje i interesovanje JP „Srbija šume“ koji su podržali ovaj pohod. Takođe, uključila se  i Turistička organizacija Vlasotinca koja je na ovaj način obežila Svetski dan zaštite životne sredine. U pohod su učestvovali prirodnjaci sa juga Srbije ali i kolege iz Ćuprije i Jagodine

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

2 komentari

  1. bas bi voleo ovo da vidim

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.