Foto: Nataliya Vaitkevich (https://www.pexels.com/photo/white-pregnancy-test-kit-beside-white-shirt-5982454/)

Faktori koji sprečavaju začeće – zašto ne možete da zatrudnite?

Doneli ste odluku – spremni ste za bebu i proširenje porodice. Ushićeno razmišljate o trudnoći, ali vaše telo ne sarađuje? Premda postoji mnogo razloga da ne zatrudnite u prvom (ili drugom ili trećem) pokušaju, može pomoći saznanje da je prilično uobičajeno da žena ne zatrudni odmah.

Neke žene u reproduktivnom dobu imaju problema da zatrudne u roku od godinu dana pokušavanja. Nažalost, to se može desiti svakome, bez obzira na to jeste li u odličnoj formi, da li pratite ovulaciju i plodne dane u raznim aplikacijama na telefonu. 

Problemi sa začećem zavise od toga i gde se nalazite u svom reproduktivnom životu. Otežani uslovi kod mlađih žena su najčešće problemi sa ovulacijom, začepljeni jajovodi ili pak problemi sa spermom partnera. Žene posle 35. i 40. godine uglavnom imaju više problema sa kvalitetom jajnih ćelija. Mnoge žene su zabrinute ako su ranije imale abortus. Međutim, prema Američkom koledžu akušera i ginekologa, kiretaža je procedura niskog rizika i generalno nema uticaja na plodnost i planirane trudnoće u budućnosti

Saznajte šta može da izazove poteškoće sa trudnoćom i koje korake treba preduzeti da prevaziđete probleme.

Problemi sa ovulacijom

Jedan od faktora koji otežavaju, odnosno sprečavaju začeće jesu problemi sa ovulacijom. Sindrom policističnih jajnika, primarna insuficijencija jajnika ili pak smanjen broj jajnih ćelija usled starenja samo su neka od stanja koja mogu da utiču na plodnost. Primera radi, kod policističnih jajnika postoji hormonska neravnoteža koja izaziva probleme, dok primarna insuficijencija znači da su jajnici prestali da funkcionišu pre nego što je trebalo.  

Endokrini poremećaji, kao što je bolest štitne žlezde, tumor jajnika ili cista, prekomerna težina i(li) neuhranjenost, pa čak i preterano vežbanje mogu vas sprečiti da zatrudnite. Nedovoljno aktivna štitna žlezda može uzrok otežanog začeća, jer ova žlezda proizvodi T4 hormon koji govori vašem telu da oslobodi jaje tokom ovulacije. Osobe sa poremećajem u ishrani mogu da imaju anovulatorne cikluse, tj. da do stvaranja i ispuštanja jajne ćelije uopšte ne dođe, što čini trudnoću nemogućom. 

Endometrioza 

Endometrioza je uobičajeno i često bolno stanje koje pogađa oko 10% žena. Pojavljuje se kada tkivo koje normalno oblaže matericu (endometrijum) raste izvan sluznice materice. Pogrešno postavljeno tkivo obično raste na jajovodima, jajnicima ili tkivu koje oblaže karlicu (peritoneum). 

Uzrok endometrioze nije sasvim jasan, ali se kao “krivci” razmatraju genetika, problemi sa menstrualnim tokom i imunološkim sistemom, zatim hormonske nepravilnosti i hirurški ožiljci.

Smatra se da je oko 30% žena sa endometriozom neplodno, međutim potrebna su dalja istraživanja da bi se to potvrdilo. Kod blage endometrioze nema očiglednog razloga zašto se neplodnost javlja. Neke

pretpostavke i tumačenja su da ćelije endometrioze oslobađaju hemikalije koje ometaju sposobnost začeća ili utiču na rani normalan razvoj embriona.

Kod umerene do teške endometrioze, ožiljci mogu izazvati smetnje u ovulaciji i prolasku jajeta duž jajovoda zbog oštećenja ili blokade. Takođe može sprečiti da sperma stigne do jajeta. Naravno, nisu sve žene sa endometriozom neplodne. Mnoge žene imaju decu bez poteškoća, već su imale decu pre nego što im je dijagnostikovano ovo stanje ili kasnije imaju uspešnu trudnoću.

Pored endometrioze kao vodećeg “strukturnog” problema, postoje i druga stanja koja se smatraju otežavajućim faktorima začeća poput fibroida, polipa, materice neobičnog oblika i adenomioze.

Problemi sa grlićem materice

Rak grlića materice, stenoza grlića materice, pa čak i oštećenje ili povreda usled grubo urađenog Papa testa mogu biti faktori koji sprečavaju začeće. Ne treba zanemariti činjenicu da česte ili pak hronične infekcije cerviksa (poput HPV-a), takođe mogu da utiču na sluz grlića materice, što takođe što dovodi do poteškoća u trudnoći.

Redovni preventivni pregledi i lečenje infekcija u ovom slučaju mogu olakšati vaš put do začeća.

Stres

Otežano začeće i nemogućnost da žena zatrudni ponekad potiču od prevelikog stresa. No, lekari još nemaju odgovor na pitanje: da li stres sprečava trudnoću ili je to što niste zatrudneli prouzrokovalo još veći stres? Mnoge se žene, nažalost, vrte u ovom začaranom krugu, ne nalazeći odgovore. 

Prema jednom istraživanju koje je sprovelo Američko društvo za reproduktivnu medicinu, neplodnost jeste glavni uzrok stresa, ali ne postoje ubedljivi dokazi da stres uzrokuje neplodnost. Međutim, postoje izvesne tvrdnje da visoki nivoi stresa mogu izazvati promene u nivou hormona, što dovodi do kašnjenja ovulacije.

Za žene koje žive stresnim životom ili imaju uspešnu karijeru (ali su stalno pod pritiskom), ovo može biti dodatno otežavajuća okolnost i razlog da se osećaju neadekvatno i uznemireno. Međutim, umesto razmišljanja o tome kako naš životni stil (možda) onemogućava trudnoću, bolje je pozabaviti se pitanjem regulacije stresa i pronalaženjem odgovarajućih antistres tehnika.

Starenje

Kako starimo, stopa fertiliteta se smanjuje. “Najbolje reproduktivne godine”, odnosno vrhunac plodnosti doživljavamo u periodu od 18 do 30 godine. Nakon toga, plodnost počinje da opada. U dvadesetim i tridesetim godinama žena ima oko 25% šanse da zatrudni u menstrualnom ciklusu, dok u četrdesetim ta verovatnoća pada na čak 10%.

Problemi u vezi sa spermom

Jedna trećina problema sa začećem potiče od problema vezanih za spermu. Obično je razlog nizak broj spermatozoida, ali poteškoće mogu da nastanu i ako su spermatozoidi vašeg partnera “spori” ili imaju abnormalan oblik. Problemi sa funkcijom testisa, hormonski disbalans muškarca, blokada u

reproduktivnim organima i nedostatak sperme samo su neki od faktora zbog kojih možda ne dolazi do trudnoće.

Koraci koje treba preduzeti kada imate problema sa začećem

Mnogi parovi koji pokušavaju da dobiju bebu se pitaju kada je vreme da pozovu lekara i obrate se za pomoć. Medicinski stručnjaci su uglavnom saglasni oko toga da problem možda postoji ako ste mlađi od 35 godina, imate nezaštićeni seks dva do tri puta nedeljno tokom 12 meseci, a začeće izostaje. Parovi stariji od 35 bi trebalo da potraže savet nakon šest meseci od ginekologa ili specijaliste za plodnost.

Kada zakažete termin, očekujte puno pitanja. Zdravstveni radnik će želeti da pregleda vašu medicinsku i menstrualnu istoriju kako bi stekao sliku vašeg ukupnog zdravlja. Deo procedure su svakako i laboratorijska testiranja i ultrazvučni pregledi. Testovima krvi se mere nivoi hormona, proverava se broj jajnih ćelija, dok se ultrazvukom utvrđuje izgled i funkcija materice, jajnika i jajovoda. Jedno od testiranja podrazumeva analizu sperme partnera.

Na osnovu anamneze i rezultata testova, lekar će predložiti lečenje. U zavisnosti od razloga zašto niste zatrudneli, nekad će terapija podrazumevati lekove za plodnosti ili ponovno uspostavljanje hormonske ravnoteže. Može biti predložen i operativni zahvat za uklanjanje određene blokade ili ciste.

Ako lekovi za plodnost ne pomognu, još uvek postoji mnogo drugih načina da zatrudnite. Kod intrauterine inseminacije (IUI), lekar će ubaciti posebno pripremljenu spermu direktno u vašu matericu. Postoje i druge tehnologije potpomognute reprodukcije, kao što je vantelesna oplodnja – kada se jajna ćelija oplodi u laboratorijskim uslovima.

Na kraju, pokušajte da ne paničite. Moderna medicina je mnogo napredovala poslednjih godina i moguće je dijagnostikovati i prevazići većinu problema koji sprečavaju začeće. Najbitnije je da sačuvate smirenost i naravno, pokušate da otkrijete šta nije u redu – bolje pre nego kasnije.

Takođe pročitajte

Diskus hernija – šta kad leđa jako zabole?

Naizgled bezazlen bol u predelu leđa, otežano kretanje i iznenadna nemogućnost da se savijete mogu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.