Fabrika lekova „Zdravlje“ po treći put menja vlasnika

Farmaceutske kompanije „Teva“ i „Alergan“ objavile su da je „Teva“, najveći proizvođač generičkih lekova na svetu, sa sedištem u Izraelu, završila preuzimanje generičkog poslovanja „Alergana“ („Aktavis dženerik“), u čijem sastavu je i leskovačka fabrika „Zdravlje“.

Od privatizacije 2003.godine leskovačka fabrika lekova „Zdravlje“ po treći put je promenila vlasnika. Prvo je država za 3,5 miliona evra prodala „Farmaku“ sa Islanda, koji je ubrzo promenio ime u „Aktavis“. Zatim su je kupila američka kompanija „Alergana“ i sada su na red došli Izraelci ali detalji poslednje dve prodaje nisu poznati.

Ovom strateškom akvizicijom, saopšteno je iz sedišta u Jerusalimu, spajaju se dve vodeće generičke kompanije. Posle ove akvizicije „Teva“ ima oko 338 registracija proizvoda koje čekaju odobrenje američke Agencije za hranu i lekove (FDA) i vodeći položaj sa oko 115 skraćenih zahteva za odobrenje novog leka (ANDA) u SAD. U Evropi će „Tevin“ razvoj lekova koji su u fazi pred stavljanje na tržište omogućiti puštanje više od 5.000 proizvoda. U 2017. „Teva“ planira plasiranje na tržište oko 1.500 generičkih proizvoda.

„Pripajanje „Tevi“ srpskog „Aktavisa“, u čijem sastavu posluju „Zdravlje“ AD u Leskovcu i „Aktavis“ d.o.o. u Beogradu, omogućiće pacijentima i zdravstvenom sistemu Srbije pristup jednoj od najvećih paleta savremenih, prvoklasnih lekova i terapija – kaže dr Pavle Marjanović, generalni direktor „Aktavis“ d.o.o. – „Aktavis“ će nastaviti kontinuirano, stabilno snabdevanje tržišta Srbije svim svojim proizvodima uz očekivano proširenje asortimana savremenim i efikasnim lekovima kojih dosad nije bilo na našem tržištu.

U prvih šest meseci ove godine „Aktavis“ je na tržištu Srbije učestvovao sa 6,7 odsto pakovanja, i 5,2 odsto novca koji se izdvaja za lekove. U kompaniji kažu da će sjedinjavanjem sa „Tevom“ na srpskom tržištu zauzimati treću poziciju i imati tržišno učešće od 7,8 odsto u pakovanjima i šest odsto u dinarima.

Erez Vigodman, predsednik i izvršni direktor „Teve“, rekao je da se akvizicija „Aktavis generik“ događa u trenutku kad je „Teva“ jača nego ikada. „Teva“ u svetu nudi najveću paletu sa više od 1.800 lekova i 16.000 proizvoda. Prisutna je na 80 tržišta, a u više od 40 zemalja je među prva tri glavna snabdevača lekovima.

Generalni direktor „Zdravlja“ Bojan Jović kaže da je leskovačka fabrika spremna da na domaćem i na tržištima širom sveta obezbedi najsavremenije generičke farmaceutske proizvode najboljeg kvaliteta.

Takođe pročitajte

Old Timer Fest sa više od 30 hiljada posetilaca-Točak razvoja manifestacionog turizma u Nišu

Povećanju turističkog prometa i broja noćenja u Nišu u junu ove godine doprineli su domaći …

Jedan komentar

 1. Potovani,

  Poslala sam Vam CV. Zanima me posao. Imam zavrrenu srednju medicinsku skolu, Tehnoloski fakultet, smer _ farmaceutsko kozmeticko inzenjerstvo i Doktorat na tom smeru. Sve to mozete videti iz CV – a, kao i sve dodatne informacije koji sam Vam vec poslala.
  Unapred zahvalna na odgovoru,
  dr Dusica Ilic
  mail: [email protected]
  Adresa: Rade Koncara 21, Leskovac
  br.tel.062767554

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.