nedelja , 7 marta 2021
?????????????????????

EXIT – poruka mira Joko Ono sa Petrovaradinske tvrđave

“Mir je moć! Mir na Zemlji, mir sa Zemljom” – poručila je legendarna multimedijalna umetnica i aktivistkinja Joko Ono u video poruci kojom se obratila na svečanom otvaranju njenog umetničkog rada “One Day…” na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.Ovo umetničko delo otkrili su članovi novosadskog dečijeg hora “Melodies”, i to simbolično na stogodišnjicu od potpisivanja Versajskog sporazuma 28. juna 1919. godine u Francuskoj, čime je zvanično i završen Prvi svetski rat.

Američka umetnica japanskog porekla, zajedno sa Exitom je spomenik posvetila Prvom svetskom miru, a njegov izgled inspirisan je tradicionalnim srpskim brodom, takozvanom „šajkom“. Nakon što je u svetu proslavljena kao mesto gde se održava EXIT festival, Petrovaradinska tvrđava dobiće novi zaštitni znak, a Novi Sad i Srbija novu kulturno-turističku atrakciju. Kada su uspostavili saradnju zahvaljujući zajedničkim kontaktima u svetskim muzičkim krugovima, Joko Ono i EXIT su osmislili ovaj projekat koji je realizovan uz podršku kompanije NIS, Evropske prestonice kulture i Novog Sada, grada mira, saradnje i kulture.

Osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević, kaže da je današnji dan poput krune svih mirovnih inicijativa u poslednjih dve decenije rada: „EXIT je bio prvi masovni događaj koji je nakon ratova devedesetih okupio mlade ljude iz bivše Jugoslavije na jednom mestu. Još tada je Petrovaradinska tvrđava postala Tvrđava mira, a meni je izuzetno zadovoljstvo da je jedna od najuticajnijih žena savremenog doba prepoznala naš društveni aktivizam i odlučila da zajedno sa nama pokrene ovako značajan projekat“.

Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mesto novog umetničkog dela Joko Ono, budući da je reč o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi, koje od izgradnje u 18. veku, pa sve do danas nikad nije bilo deo neke bitke ili ratne operacije. Simbolika ovog utvrđenja kao „Tvrđave mira“ je utoliko veća što je upravo EXIT festival bio prvo mesto masovnog okupljanja mladih iz celog regiona posle sukoba iz devedesetih godina prošlog veka.

Takođe pročitajte

Izložba “Tu mač” u Leskovačkom kulturnom centru

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, otvaranje izložbe fotografija “Tu mač”, najavljeno za 4. mart, odlaže se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.